ČEZ: Temelín odpojil druhý blok, energetici opraví těsnění v nejaderné části

31.01.2024 9:36 | Tisková zpráva

Jaderná elektrárna Temelín dnes ráno krátkodobě odpojila od přenosové sítě druhý výrobní blok. Příčinou je indikace netěsnosti ve vnitřním okruhu chlazení generátoru. Jde o provozní záležitost, bez vlivu na okolí či odběratele. Výměnu chladiče však nelze provést za plného provozu. Práce by včetně vychlazení a opětovného nahřátí neměly trvat déle než několik dnů.

ČEZ: Temelín odpojil druhý blok, energetici opraví těsnění v nejaderné části
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

O postupném snižování výkonu a odpojení druhého bloku od přenosové sítě rozhodlo vedení elektrárny na základě indikace možné netěsnosti v uzavřeném vnitřním systému chlazení generátoru. Samotná kontrola a případná výměna některého z chladičů není možná za plného provozu a v horkém stavu. Primárního okruhu se práce nijak nedotknou, stejně jako prvního výrobního bloku, který je v provozu na stoprocentním výkonu.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26277 lidí

Délka prací se bude odvíjet od výsledku kontroly systému, pohybovat by se ale měla nejvýše v řádu několika dnů. Odběratelů se krátkodobé odpojení bloku nijak nedotkne, náhradu zajistí ČEZ z jiných energetických zdrojů.

Turbosoustrojí v Jaderné elektrárně Temelín jsou největší v České republice. Každý z výrobních bloků disponuje sestavou jednoho vysokotlakého a tří nízkotlakých dílů turbíny na něž přímo navazuje elektrický generátor s maximálním možným výkonem 1125 MWe. Slouží k přeměně tepelné energie na elektrickou a prostřednictvím tzv. odběrů dodává páru do tepelných výměníků.

Za nominálních podmínek proudí parovody k vysokotlakému dílu parní turbíny cca 5263 tun páry za hodinu o teplotě 273,6 °C, tlaku 5,8 MPa, obvodová rychlost lopatek nízkotlakých dílů přesahuje dvojnásobnou rychlost zvuku. Vychlazení celého soustrojí trvá řádově desítky hodin, v závislosti na dalších podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…