ČEZ: Temelín zítra otevírá své infocentrum

11.03.2022 16:09 | Tisková zpráva

Po dvouměsíční pauze, vynucené ochrannými opatřeními proti covidu, se tuto sobotu otevře Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Připojí se tak k dalším sedmi informačním centrům Skupiny ČEZ, která energetici o tomto víkendu zpřístupní veřejnosti.

ČEZ: Temelín zítra otevírá své infocentrum
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V temelínském infocentrum se návštěvníci mohou těšit především na první hromadnou virtuální prohlídku v Česku tzv. ReakTour. Bezplatnou prohlídku si mohou předem objednat prostřednictvím webové stránky ZDE.

Nasadit si brýle a za několik málo okamžiků být nad jaderným reaktorem a sledovat, jak probíhá výměna jaderného paliva. Za pár minut pak být v chladicí věži nebo se rozhlížet ve velíně jaderné elektrárny. Takovou možnost opět mají návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Novinku ČEZ představil v polovině listopadu loňského roku. Kvůli ochraně proti covidu začátkem roku energetici svá infocentra dočasně uzavřeli a návštěvníky přesunuli na internet na virtuální prohlídky.

„Návštěvníky jsme doteď vítali jen skrze projekt Virtuálně v elektrárně, už se ale těšíme, až za námi přijdou i reálně. A těšit se mohou i oni. Unikátní ReakTour se pomalu ani nerozjela a museli jsme ji přerušit. Teď půjde svým způsobem o její restart a věříme, že návštěvníci využijí možnost nechat se pomocí speciálních brýlí přenést do nejstřeženějších míst jaderné elektrárny i bez bezpečnostní prověrky,“ uvedla Hana Marečková z Infocentra JE Temelín.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

V jiných částech infocentra si mohou návštěvníci udělat selfie přímo u makety reaktorového sálu a zmenšené modely vhodně doplní zážitek z virtuální prohlídky. Udělají si představu, kde se zařízení nachází a jak elektrárna funguje jako celek. Celkově program v temelínském infocentru nepřekročí jednu hodinu.

V ochraně proti covidu zůstávají energetici i nadále opatrní. Návštěvníci se tak stále v infocentru budou pohybovat s nasazeným respirátorem a sami energetici budou po každé prohlídce virtuální brýle dezinfikovat. Další čištění prostřednictvím speciální dezinfekční komory proběhne v závěru daného dne.

Ročně temelínské infocentrum navštíví téměř 40 tisíc lidí, od školáků až po zahraniční individuální návštěvníky.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …