ČEZ: Tři temelínští hasiči darovali 80 litrů krve

22.03.2022 7:34 | Komerční článek

Hned 142 odběrů krve a krevní plazmy mají za sebou dohromady tři hasiči ČEZ v temelínské elektrárně. Zatím poslední odběr absolvovali Michal Emmer, Lukáš Pavlů a Zdeněk Moravec před několika dny. Všichni tři jsou tak držiteli Zlaté plakety prof. MUDr. Jana Janského, kterou Český červený kříž uděluje při minimálně 40 odběrech.

ČEZ: Tři temelínští hasiči darovali 80 litrů krve
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přibližně 80 litrů krve, krevního plazma už darovali tři temelínští hasiči. Při jedné návštěvě zdravotníci odebírají 450 ml krve nebo 850 ml krevního plazma. Právě darovat krevní plazma chodí Lukáš Pavlů. „Tehdy mi zdravotníci řekli, že mám dobrý zdravotní stav a pěkný žilní vstup, jinými slovy, že jsem vhodný dárce pro krevní plazmu,“ říká Lukáš Pavlů, který se u hasičů specializuje na požární ochranu.

S odběry začal před třinácti lety. Oslovila ho tehdy kampaň Českého červeného kříže. „Společnost už umí vyrobit v podstatě cokoli. Krev bohužel ne. Přitom je tak potřebná. Takže dokud můžu, tak rád budu takto pomáhat,“ doplňuje Lukáš Pavlů.

Vlastnímu odběru předchází lékařská kontrola a kontrolní odběr. Celé to trvá přibližně hodinu. Po odběru má pak člověk ze zákona nárok na 24 hodin volna. „Je to rozhodně na místě. Den po odběru se člověk cítí opravdu unavený. Na druhou stranu, pokud to má někomu hodně pomoci nebo dokonce zachránit život, tak je to minimum, co proto můžeme udělat,“ dodal Lukáš Pavlů.

„Jsem rád, že naši kluci pomáhají i takto. Tito tři jsou v odběrech nejdál, ale v jednotce máme i další. Každopádně tyto příklady ukazují, že hasiči umí pomáhat různým způsobem,“ uvedl Martin Novotný, velitel hasičů ČEZ v Temelíně.

Podle údajů Českého červeného kříže v průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x preparát vyrobený z krve. V posledních letech ale dárcové ubývají. Je to způsobeno věkem či nemocemi. Aby bylo dost krve je třeba každoročně získávat na třicet tisíc nových dárců krve.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …