ČEZ: Unikátní dispečink střeží zelené elektrárny

21.10.2012 9:30

On-line sledování 33 elektráren zajistí nové Dohledové centrum obnovitelných zdrojů. Nepřetržitý monitoring spolehlivého chodu všech výroben produkujících elektřinu využitím energie slunce, vody, větru a bioplynu znamená přenos až 20 tisíc hodnot.

ČEZ: Unikátní dispečink střeží zelené elektrárny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Secesní perla na Labi – malá vodní elektrárna Hučák – se může pyšnit další jedinečností. V její budově odstartoval ostrý provoz tzv. Dohledového centra. To v reálném čase nabízí bez nadsázky pohled až „do kuchyně“ každého z 19 vodních, 12 fotovoltaických, 2 větrných zdrojů a jedné bioplynové stanice. „U všech našich elektráren se dlouhodobě zabýváme optimalizací jejich provozu. Jdeme jak cestou hledání způsobu zvyšování výroby elektřiny, tak i směrem k minimalizaci odstávek vzniklých neplánovanými výpadky technologie,“ říká Oldřich Kožušník, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ). Sledován je stav klíčových komponent každé elektrárny a v případě zjištění poruchy následuje rychlá reakce.

Dohledové centrum umožní sledovat u fotovoltaických elektráren nejen aktuální výkon a kvalitu dodávky, ale i prvky a zařízení nízkého a vysokého napětí až do úrovně střídačů, meteorologická data, datové rozvody a dokonce i stav zabezpečení objektů. S ohledem na různorodost systému na jednotlivých elektrárnách bylo nutné zajistit připojení 13 různých typů systémů, ze kterých se přenáší celkově až 20 000 hodnot. „V praxi to znamená, že neprodleně můžeme informovat obsluhu nebo v závislosti na povaze poruchy centrálně zajistit servis,“ rekapituluje výhody novinky Libor Kičmer, ředitel úseku elektráren ČOZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…