ČEZ: V Informačním centru Ledvice jsou k mání turistické známky

24.09.2015 15:00

Do velké a neustále se rozrůstající rodiny „dřevěných placek“ s vypáleným symbolem určitého místa a pořadovým číslem 2 143 se zapojila Elektrárna Ledvice. V tamním informačním centru klasické energetiky je totiž nově k mání oblíbená turistická známka. Infocentrum má i oficiální punc turistického známkového místa a k dostání je v něm i turistická nálepka.

ČEZ: V Informačním centru Ledvice jsou k mání turistické známky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Turistická známka je dřevěná plaketa o průměru 6 a tloušťce 1 centimetru, přičemž je na ní vypálen typický symbol navštíveného místa. V našem případě, jak také jinak, je na známce zvěčněna Elektrárna Ledvice, konkrétně Nový zdroj a jeho chladicí věž a také část staré elektrárny, v níž bude i nadále provozován výrobní blok s ekologickým fluidním kotlem. Společně s ní si pak mohou návštěvníci infocentra zakoupit i turistickou nálepku s podobným, ovšem fotografickým pohledem.

„Turistická známka je nejen suvenýrem z cest, ale hlavně potvrzením o dosažení turisticky atraktivního místa. Jinde si ji člověk nekoupí, než právě tam, kde se byl za nějakou zajímavostí podívat. Je proto pochopitelné, že jsme chtěli návštěvníkům elektráren a informačních center Skupiny ČEZ nabídnout i něco navíc, co by si mohli odvézt domů. Známku tak lze již například získat vedle Informačního centra Ledvice i v Informačním centru Hučák v Hradci Králové, které je zaměřené na obnovitelné zdroje, a v obou informačních centrech jaderných elektráren Temelín a Dukovany,“ dodává k tomu Hana Salajková, která v rámci interní komunikace a produkce metodicky řídí informační centra Skupiny ČEZ.

Navazující číslovaná řada známek sleduje hřebeny hor, toky splavných řek, mapuje hrady, zámky, přírodní i technické památky, historická města, zpřístupněné jeskyně, zoologické zahrady a mnoho dalších zajímavých míst v České republice, ale v zahraničí. Podobné známky se totiž na základě smlouvy s českou společností Turistické známky, s. r. o., prodávají také v Německu, Rakousku, Polsku, Rumunsku, Maďarsku, USA, Itálii, Nizozemsku, Rusku, ve Spojeném království, Slovinsku a Švýcarsku a na Slovensku či Ukrajině.

A stejně jako zajímavá místa v tuzemsku nebo cizině, má Informační centrum klasické energetiky Ledvice, které je jediné svého druhu v ČR, rovněž svým návštěvníkům co nabídnout. Jeho moderní architektonické a výtvarné řešení je umocněno akčním a interaktivním stylem expozice, takže nabízí zážitkovou formu prezentací s využitím vysoce vyspělé audiovizuální technologie. Pro mnohé návštěvníky je tudíž nepopsatelným zážitkem zhlédnutí 3D filmu, v němž se odvíjí děj od vzniku Vesmíru až po závěrečné rozsvícení oken domácností velikého města. Mnozí jsou tak uchváceni virtuální realitou, že se snaží pohladit dinosaury pohybující se mezi plavuněmi a přesličkami.

„Neméně zdařilou je i virtuální prohlídka všech elektrárenských provozů. Minout nelze ani on-line měření fotosyntézy živého stromu. Vše doprovází i detailní popis technologie nového uhelného elektrárenského bloku. Ti nejmenší zde najdou svět permoníků, s nimiž plní nejrůznější úkoly.   Na školáky a studenty pro změnu čeká kvízový automat, díky němuž zjistí, jak jsou na tom se základními znalostmi fyziky,“ uzavřela Jana Muraňská, recepční Informačního centra v Elektrárně Ledvice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…