ČEZ: V elektrárně hořel rodinný dům, naštěstí to bylo jen speciálně upravené cvičiště pro tušimické a prunéřovské hasiče

07.10.2021 9:15 | Tisková zpráva

S ohnivým drakem v domě hrůzy bojovali profesionální hasiči Skupiny ČEZ ze stanic požární ochrany klasické energetiky v elektrárnách Tušimice a Prunéřov.

ČEZ: V elektrárně hořel rodinný dům, naštěstí to bylo jen speciálně upravené cvičiště pro tušimické a prunéřovské hasiče
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ve cvičném kontejneru FIRE DRAGON 9000 simulující vnitřek hořícího rodinného domu s opravdovými plameny se přitom vystřídali ve dvojici všichni, tedy po dvaadvaceti hasičích z každé elektrárny. 

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26172 lidí

„FIRE DRAGON 9000 je mobilní tréninkové zařízení, které je postaveno v návěsu za tahač. Svým uspořádáním připomíná vnitřek rodinného domu, v němž můžeme simulovat situace předcházející zásahu v uzavřeném prostoru. Hořící vybavení domu je způsobeno propanbutanovými hořáky, prostor lze i zadýmit, hasí se pochopitelně vodou. Hasiči, co v něm cvičí, si tak vyzkoušejí vše jakoby v reálu. Prohloubí si tak své znalosti a naučí se spoustu nového, jak by měli ve skutečnosti efektivně a hlavně bezpečně postupovat,“ přibližuje smysl pojízdného cvičiště jeden z instruktorů Martin Pospíšil.

Během jednoho výcvikového dne může hořícím domem projít maximálně 30 hasičů. Bojovat s ohnivým živlem jdou vždy ve dvojici, první hasí a druhý jistí. Po sedmi minutách akce pak společně s instruktorem vyhodnotí všechny své postupy. Následuje druhý zásah, ovšem cvičící si své role prohodí, z jedničky je dvojka a naopak. Zatímco jedna skupina se postupně prokousává plameny v uzavřeném domě hrůzy, druhá se procvičuje venku s proudnicí v pulzním hašení, které se aplikuje právě při požárech vnitřních prostor.

„Každý z elektrárenských profesionálních hasičů musí splňovat určité kvalifikační požadavky. Jedním z nich je i schopnost zásahu v uzavřeném prostoru s individuálním dýchacím přístrojem. Zabijeme tím ovšem hned dvě mouchy jednou ranou. Kluci absolvují potřebný výcvik a já zase zjistím, jak jsou na tom fyzicky. Každý má totiž jinou spotřebu vzduchu a jen oni tak vědí, na co v uzavřeném hořícím prostoru mají. Stejnou cestou, jakou se dostanou tam, musí i ven, takže až jim dá dýchací přístroj signál, nesmí si hrát na hrdiny, ale zachovat se podle přirozeného pudu sebezáchrany. Vše je pochopitelně také o týmové spolupráci zasahující dvojice,“ dodává Luboš Lorenz, velitel pobočné stanice požární ochrany elektráren Tušimice a Prunéřov.

Firma, která provozuje mobilní cvičiště  FIRE DRAGON 9000, sídlí v německém Lübecku a českou pobočku má v Čestlicích u Prahy. Její dva skoro totožné cvičné návěsy se přitom pohybují po různých místech v Evropě. „Nejvíce po Německu, Rakousku, Švýcarsku, České republice, Slovensku a Slovinsku. Pro Českou republiku máme vyhrazeno 2x 14 dní v kalendářním roce. Po výcviku hasičů z elektráren Tušimice a Prunéřov máme dále namířeno do další lokality Skupiny ČEZ, a to Elektrárny Mělník. Zde budeme k dispozici tamním  hasičů, jejich kolegům z Teplárny Trmice a také z obou jaderných elektráren Temelín a Dukovany,“ uzavírá Pavel Chovančík, druhý z instruktorů FIRE DRAGON 9000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…