ČEZ: Vydařený Den dětí s hasiči Severočeských dolů v infocentru Elektrárny Ledvice

29.05.2023 22:02 | Komerční článek

Čtyři stezky a různé soutěžní úkoly čekaly v neděli 28. května na děti v Informačním centru klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Konal se zde totiž v předstihu Den dětí, a to s profesionálními hasiči Severočeských dolů – Dolů Bílina. Děti musely projít čtyřmi stezkami s názvy Stezka štolou, Stezka rekultivací, Stezka zapojení elektřiny a Stezka hasičů. Pouze na té poslední neplnily žádný úkol, nýbrž se seznamovaly s tím, co vlastně obnáší být hasičem. Do infocentra si v neděli našlo cestu téměř 300 jak dětských, tak i dospělých návštěvníků.

ČEZ: Vydařený Den dětí s hasiči Severočeských dolů v infocentru Elektrárny Ledvice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Předvádíme dětem kombinovaný hasičský zásahový vůz. Je určený k likvidaci všech  druhů požáru, neboť jím můžeme hasit pomocí prášku, vody, pěny i CO2. Tedy ideální vůz pro zásahy v důlním i elektrárenském prostředí. Máme zde i plně vybavený sanitní vůz pro poskytnutí první pomoci a případný rychlý transport zraněné osoby do nemocnice. Děti si mohou vše doslova osahat, vyzkoušet si některý ze zásahových obleků, nasadit si kyslíkovou masku i ulehnout na transportní lůžko, nechat se námi naložit do záchranky a podobně. Mohou se chopit i proudnice a místo hašení požáru zalít trávník,“ přiblížili střídavě a hlavně zjednodušeně to, co na dětské návštěvníky infocentra čekalo Tomáš Burda a Miloš Šťastný, oba hasiči specialisté Hasičského záchranného sboru Severočeských dolů – Dolů Bílina. V jejich případě to znamená, že jako specialisté musí ovládat opravdu všechno a možná i něco navíc.

Návštěva u hasičů znamenala razítko za splnění jednoho z úkolů. Další tři pak děti získaly v suterénu infocentra, pokud na Stezce zapojení elektřiny dokázaly postavit všechny poražené sloupy vysokého napětí a rozsvítit lampičku. Dále na Stezce štolou absolvovat slalom mezi permoníky a projet starou štolou s naloženým důlním kolečkem či na Stezce rekultivací zachránit žabičky jejich přenesením ze souše do rybníka a kolem něj vysadit stromy. Samozřejmě, že všichni vše zvládli na první pokus, přičemž někteří si to rádi zopakovali. Například 2,5letá Emička z Bíliny se nespokojila jen s jedním vysazeným stromem a pro jistotu k rybníčku nanosila všechny listnáče i jehličnany. „Hezký,“ odpověděla přitom na otázku, jak se jí na Dnu dětí líbí. Její o dva roky starší bratr Filípek byl trochu sdílnější: „Je to tu moc hezký.“ Oba pak doplnila jejich prababička Helena Sunkovská: „Byli nadšeni z 3D promítání, neboť milují dinosaury a vše s nimi spojené. Zaujala je i stezka zapojení elektřiny, když si pak mohly rozsvítit lampičku. A jak teď vidíte, momentálně jsou oba zabráni do nástěnného lega. Prostě absolutní spokojenost jejich i naše.“

Bezmála 300 osob, z nichž se 56 prostřednictvím 3D brýlí podívalo i virtuálně v rámci ReakTour do jaderné elektrárny Temelín; tak vysoká nedělní návštěvnost, zvláště když v nedalekých Teplicích probíhalo zahájení lázeňské sezony, byla pro všech sedm průvodců Skupiny ČEZ a oba hasiče z Dolů Bílina velikým a hlavně příjemným překvapením. Neskrývalo ho ani Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice. Ten se do infocentra přijel se synem Matějem podívat právě cestou na zahájení lázeňské sezony v Teplicích, kde ho čekal během jízdy na Oranžovém kole Nadace ČEZ charitativní duel s primátorem Jiřím Štáblem.

„Těší mne, že o návštěvu informačního centra je stále zájem. Je vidět, že pořádání zajímavých akcí pro děti i dospělé jsou stále velikým lákadlem. Ať už jde o Večerní rozhledy z rozhledny, Aprílové Velikonoce, virtuální ReakTour či nyní Dětský den s profesionálními hasiči Severočeských dolů, jejichž stanici máme prakticky za plotem. Už nyní se těším na konec června, kdy v infocentru budu u příležitosti ukončení základní školní docházky předávat pamětní absolventské listy deváťákům ze ZŠ Lidická. A jak znám naše průvodkyně a průvodce, určitě už přemýšlejí nad tím, jakým způsobem se u nás bez zbytečných slziček rozloučí děti s prázdninami,“ uzavírá s úsměvem Miroslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…