ČEZ: Vydařený Den dětí s hasiči Severočeských dolů v infocentru Elektrárny Ledvice

29.05.2023 22:02 | Komerční článek

Čtyři stezky a různé soutěžní úkoly čekaly v neděli 28. května na děti v Informačním centru klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Konal se zde totiž v předstihu Den dětí, a to s profesionálními hasiči Severočeských dolů – Dolů Bílina. Děti musely projít čtyřmi stezkami s názvy Stezka štolou, Stezka rekultivací, Stezka zapojení elektřiny a Stezka hasičů. Pouze na té poslední neplnily žádný úkol, nýbrž se seznamovaly s tím, co vlastně obnáší být hasičem. Do infocentra si v neděli našlo cestu téměř 300 jak dětských, tak i dospělých návštěvníků.

ČEZ: Vydařený Den dětí s hasiči Severočeských dolů v infocentru Elektrárny Ledvice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Předvádíme dětem kombinovaný hasičský zásahový vůz. Je určený k likvidaci všech  druhů požáru, neboť jím můžeme hasit pomocí prášku, vody, pěny i CO2. Tedy ideální vůz pro zásahy v důlním i elektrárenském prostředí. Máme zde i plně vybavený sanitní vůz pro poskytnutí první pomoci a případný rychlý transport zraněné osoby do nemocnice. Děti si mohou vše doslova osahat, vyzkoušet si některý ze zásahových obleků, nasadit si kyslíkovou masku i ulehnout na transportní lůžko, nechat se námi naložit do záchranky a podobně. Mohou se chopit i proudnice a místo hašení požáru zalít trávník,“ přiblížili střídavě a hlavně zjednodušeně to, co na dětské návštěvníky infocentra čekalo Tomáš Burda a Miloš Šťastný, oba hasiči specialisté Hasičského záchranného sboru Severočeských dolů – Dolů Bílina. V jejich případě to znamená, že jako specialisté musí ovládat opravdu všechno a možná i něco navíc.

Návštěva u hasičů znamenala razítko za splnění jednoho z úkolů. Další tři pak děti získaly v suterénu infocentra, pokud na Stezce zapojení elektřiny dokázaly postavit všechny poražené sloupy vysokého napětí a rozsvítit lampičku. Dále na Stezce štolou absolvovat slalom mezi permoníky a projet starou štolou s naloženým důlním kolečkem či na Stezce rekultivací zachránit žabičky jejich přenesením ze souše do rybníka a kolem něj vysadit stromy. Samozřejmě, že všichni vše zvládli na první pokus, přičemž někteří si to rádi zopakovali. Například 2,5letá Emička z Bíliny se nespokojila jen s jedním vysazeným stromem a pro jistotu k rybníčku nanosila všechny listnáče i jehličnany. „Hezký,“ odpověděla přitom na otázku, jak se jí na Dnu dětí líbí. Její o dva roky starší bratr Filípek byl trochu sdílnější: „Je to tu moc hezký.“ Oba pak doplnila jejich prababička Helena Sunkovská: „Byli nadšeni z 3D promítání, neboť milují dinosaury a vše s nimi spojené. Zaujala je i stezka zapojení elektřiny, když si pak mohly rozsvítit lampičku. A jak teď vidíte, momentálně jsou oba zabráni do nástěnného lega. Prostě absolutní spokojenost jejich i naše.“

Bezmála 300 osob, z nichž se 56 prostřednictvím 3D brýlí podívalo i virtuálně v rámci ReakTour do jaderné elektrárny Temelín; tak vysoká nedělní návštěvnost, zvláště když v nedalekých Teplicích probíhalo zahájení lázeňské sezony, byla pro všech sedm průvodců Skupiny ČEZ a oba hasiče z Dolů Bílina velikým a hlavně příjemným překvapením. Neskrývalo ho ani Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice. Ten se do infocentra přijel se synem Matějem podívat právě cestou na zahájení lázeňské sezony v Teplicích, kde ho čekal během jízdy na Oranžovém kole Nadace ČEZ charitativní duel s primátorem Jiřím Štáblem.

„Těší mne, že o návštěvu informačního centra je stále zájem. Je vidět, že pořádání zajímavých akcí pro děti i dospělé jsou stále velikým lákadlem. Ať už jde o Večerní rozhledy z rozhledny, Aprílové Velikonoce, virtuální ReakTour či nyní Dětský den s profesionálními hasiči Severočeských dolů, jejichž stanici máme prakticky za plotem. Už nyní se těším na konec června, kdy v infocentru budu u příležitosti ukončení základní školní docházky předávat pamětní absolventské listy deváťákům ze ZŠ Lidická. A jak znám naše průvodkyně a průvodce, určitě už přemýšlejí nad tím, jakým způsobem se u nás bez zbytečných slziček rozloučí děti s prázdninami,“ uzavírá s úsměvem Miroslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…