ČEZ se pustil do recyklace keramických izolátorů. Energetici tím pomohou přírodě

04.08.2015 16:29

Více než polovina vyřazených keramických izolátorů demontovaných z elektrizační distribuční soustavy, které ještě v roce 2013 končily na skládkách, prochází od loňska recyklací a využívá se v další výrobě. Cílem společnosti ČEZ Distribuční služby (ČDS) je do dvou let předat k druhotnému využití všechny z provozu vyřazené izolátory, tedy přes 200 tun materiálu.

ČEZ se pustil do recyklace keramických izolátorů. Energetici tím pomohou přírodě
Foto: cez.cz
Popisek: Recyklace izolátorů.

Místo skládkování loni předala firma k dalšímu využití zhruba 55 procent z celkové produkce 253 tun odpadních keramických izolátorů, především v západních, středních a severních Čechách. Nyní připravuje rozšíření recyklace na zbylé oblasti Čech i na Moravu. Finančně je nový způsob srovnatelný se skládkováním.

Pracovníci společnosti ČEZ Distribuční služby vymění každý rok více než 20 tisíc izolátorů, jejichž celková hmotnost přesahuje 200 tun. V recyklaci dosud bránily takzvané litinové spodky, jež jsou na ně nalisovány a jejich oddělení od keramické části izolátoru je technicky i finančně náročné. „Dlouho jsme nemohli najít firmu, která by zvládla keramiku od litiny efektivně oddělit. Teprve loni jsme se dohodli s karlovarskou společností KMK GRANIT, která tento proces zvládla. Keramiku dále používá ve své výrobě a litinu postupuje na trh k dalšímu zpracování,“ řekla Markéta Veličková, která má v ČDS na starost proces nakládání s odpady.

Společnost ČEZ Distribuční služby poskytuje v rámci Skupiny ČEZ komplexní podpůrné služby pro oblast distribuce. Její zaměstnanci zajišťují provoz a servis distribuční soustavy, odstraňují poruchy, provádějí servis měření, odečty a spravují měřidla i data měření.

Keramické izolátory

  • Slouží k vzájemnému elektrickému oddělení (tedy odizolování) konstrukčních částí elektrických zařízení o rozdílném napětí. Oddělují části, které jsou určeny k vedení elektrického proudu, od podpěrných bodů nebo konzol.
  • Technické životnosti izolátorů se pohybuje kolem 50 let. Je závislá na klimatických podmínkách (teplota), na velikosti mechanického namáhání (námraza, vítr) a na velikosti elektrického namáhání (vysoké napětí, velmi vysoké napětí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…