ČEZ vstupuje do smart energy programu nizozemského start-upového akcelerátoru Rockstart

23.02.2016 15:53

Společnost ČEZ se bude v příštích třech letech podílet na Smart Energy programu nizozemského start-upového akcelerátoru Rockstart, který podporuje projekty cílící na inovace směřující k efektivnějšímu využití energií.

ČEZ vstupuje do smart energy programu nizozemského start-upového akcelerátoru Rockstart
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Mentoring, právní pomoc, profesionální zázemí a asistenci s rozvinutím podnikání nabídne akcelerátor každý rok deseti ambiciózním firmám.
„ČEZ je v dynamicky se rozvíjejícím energetickém sektoru o krok napřed. Díky partnerství s Rockstartem jsme u toho, když se rodí potenciální nové „velké“ věci,“ říká Dávid Hájmán, ředitel útvaru strategie společnosti ČEZ.

Do Smart Energy programu akcelerátoru sídlícího v Amsterdamu se každý rok přihlašuje 150 až 300 mladých firem nejen z Evropy, ale například také z Latinské Ameriky. Z nich porota - i za přispění ČEZ - vybere 10 nejperspektivnějších a ty se pak účastní půlročního intenzivního akceleračního programu, díky kterému mají možnost zásadně zrychlit rozvoj své firmy. Na konci programu budou firmy získávat nové investory.

„Na spolupráci s Rockstartem se těšíme. ČEZ zásadně rozšiřuje a inovuje portfolio služeb nabízených zákazníkům. Vývoj a uvádění těchto služeb na trh vyžaduje rychlost, efektivitu a neotřelé přístupy, v tom jsou start-upy často velmi silné. Chceme také nové služby a produkty start-upů společně testovat na našich trzích. Tato spolupráce může být zároveň zdrojem investičních příležitostí,“ říká manažer útvaru inovace společnosti ČEZ Ladislav Bárta.

Rockstart své programy uskutečňuje prostřednictvím fondu, který výměnou za poskytnuté akcelerační služby získá minoritní podíl v 10 vybraných start-upech. Investice ČEZ je realizována tak, že v letech 2016-2018 každý rok poskytne konvertibilní úvěr Smart Energy fondu založenému v daném roce. Tím získá ČEZ nárok na minoritní vlastnický podíl ve třech portfoliích o celkem 30 firmách. ČEZ to umožní mít zisk z případného zhodnocení firem v budoucnu, ale zároveň to nepředstavuje riziko dodatečných nákladů.

„Vstup ČEZ mezi naše partnery v  Smart Energy je pro náš program velkým vítězstvím. Chuť ČEZ investovat do budoucích trendů v energetickém byznysu a proniknout do start-upové kultury ukazuje, že zájem této firmy o inovace je skutečný,“ říká Freerk Bisschop, programový ředitel Rockstart Smart Energy. „Věříme, že někteří účastníci našeho programu najdou uplatnění na trzích, na nichž ČEZ působí, a že se také stanou akvizičním cílem pro různé investory včetně venture kapitálového fondu INVEN CAPITAL, který ČEZ patří.“

Spolupráce s Rockstartem není jedinou aktivitou Skupiny ČEZ v oblasti start-upů. ČEZ je také hlavním partnerem programu Czech ICT Incubator, který posílá začínající české podnikatele na tři až čtyři měsíce do prestižního inkubátoru Runway v kalifornském Silicon Valley. Obě tyto iniciativy zajišťuje útvar inovací, který dále například v prosinci připravil první ročník ČEZ Inovačního maratonu pro studenty vysokých škol.

Na poli „zralejších“ inovativních firem je naopak aktivní fond INVEN CAPITAL. Ten vstoupil do německého výrobce Sonnen (dříve Sonnenbaterie), který je světovým lídrem v technologiích skladování energie z obnovitelných zdrojů, a v listopadu oznámil koupi menšinového podílu ve firmě Sunfire, jejímž hlavním produktem je technologie palivového článku, která dokáže palivo přeměnit na elektřinu a teplo a naopak elektřinu zpět na vodík a další plyny.

Více informací o Rockstart Smart Energy Accelerator naleznete zde: http://www.rockstart.com/accelerator/smart-energy/

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…