ČEZ zažádal o povolení k provozu druhého temelínského bloku

01.12.2021 8:24 | Tisková zpráva

Hned dvacet dílčích zpráv ČEZ postupně předával Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Dnes na jaderný dozor energetici doručili závěrečnou část včetně vlastní žádosti o povolení pro další provoz druhého bloku. To musí energetici získat do poloviny příštího roku.

ČEZ zažádal o povolení k provozu druhého temelínského bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Povolení je vázáno na pravidelné desetileté cykly, při kterých české jaderné elektrárny musí prokázat, že plní všechny podmínky související s jejich bezpečným provozem. Pro druhý blok vyprší desetiletá perioda 31.5.2022. I proto energetici s předstihem na úřad doručovali potřebné dokumenty. V nich ČEZ dokládal například stav zařízení, jak bude v následujících letech sledovat jeho životnost nebo jaké budou investice do modernizace a posílení bezpečnosti.

„Některé dokumenty, jako například Periodické hodnocení bezpečnosti, byly společné pro oba bloky. Ty jsme úřadu předali už loni se žádostí pro první blok. Letos jsme ve dvou várkách předávali podklady, které se týkají druhého bloku. Každopádně jde o klíčové materiály, kterou jsou velmi důležité i pro nás a naše budoucí plány,“ říká Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Energetici na obnově povolení k provozu pro oba temelínské bloky pracují od konce roku 2018. Pro první blok obdrželi povolení v září loňského roku. Jeho vydání spojil jaderný dozor s řadou podmínek stanovených tak, aby nejvyšší prioritou provozu byla vždy bezpečnost zařízení.

Anketa

Bude nakonec od března 2022 povinné očkování? Třeba i jen vybraných skupin.

11%
86%
hlasovalo: 11584 lidí

„V bezpečnosti ani dalších oblastech nemůžeme zůstat stát na místě. Investice do posilování bezpečnosti a modernizace elektrárny jsou základní podmínkou pro dlouhodobý provoz. A Temelín chceme provozovat ještě dalších čtyřicet let,“ zdůraznil Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

První temelínský blok má povolení k dalšími provozu od září loňského roku, druhý blok musí povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost získat do 31. 5. 2022.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 14,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…