ČHMÚ: Nové sněhové zpravodajství přináší data z více jak 150 stanic

05.12.2021 21:45 | Tisková zpráva

Od prosince 2021 je k dispozici nová dynamická tabulka v prostředí Hlásné a předpovědní povodňové služby, která zobrazuje denně aktualizovaná data o celkové výšce sněhu z více jak 150 stanic.

ČHMÚ: Nové sněhové zpravodajství přináší data z více jak 150 stanic
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tradičně informuje o výšce sněhu na horách v obvyklých denních přehledech na svém webu a data dále přebírají i ostatní média. Odkaz je uveden na hlavní stránce ČHMÚ pod textem „Sněhové zpravodajství“.

Prezentace sněhu na webu ČHMÚ

Na serveru Hydro.chmi.cz je nově zařazen v sekci Aktuální data - Sníh - tabulka denních hodnot denně aktualizovaný přehled výšky sněhové pokrývky měřený na stanicích ČHMÚ vždy v 7 hodin. Před zveřejněním ještě probíhá kontrola dat tak, aby byla k dispozici nejpozději v 8:45. Zdrojem dat je 65 automatických sněhoměrných stanic.  Dále to je přibližně 30 profesionálních či vojenských stanic a podstatnou část tvoří také data pořízená dobrovolnými pozorovateli Českého hydrometeorologického ústavu. Tabulku lze řadit podle hodnot nebo nadmořské výšky. Stanice je možné filtrovat na jednotlivé kraje či horské oblasti.

Kromě této nové aplikace pro tabulkové zobrazení sněhových dat jsou na webu ČHMÚ k dispozici i další produkty zaměřené na prezentaci sněhu. Vše lze najít v menu Aktuální situace - Česká republika - Sněhové zpravodajství.

  • Sníh ČR tabulka - nová dynamická tabulka
  • Sníh ČR hory - tradiční denní tabulka vybraných horských stanic
  • Automatické sněhoměrné stanice - mapový přehled a grafy z automatických stanic
  • Mapa sníh hodnoty - mapa hodnot výšky sněhu v 7 hod z vybraných stanic
  • Sníh - zásoby vody - týdenní reporty zásoby vody ve sněhu zaměřené hlavně pro odborníky
  • Měření oddělení aplikované hydrologie – podrobné informace z Jizerských hor a záp. Krkonoš

Pravidelné články zaměřené na množství sněhu a na počasí na horách jsou v zimním období publikovány na informačním severu ČHMÚ.

Aktuální stav sněhu na našich horách

Při pohledu na aktuální data ke čtvrtečnímu ránu (2. 12. 2021) v nové webové prezentaci vidíme, že se sníh vyskytuje na necelé polovině sněhoměrných stanic. Sníh v Česku leží přibližně od nadmořské výšky 550 m n. m. Více jak půl metru sněhu aktuálně leží na hřebenech Šumavy, ale i ostatní hory hlásí výšku sněhové pokrývky nejčastěji mezi 20 a 40 cm. Na začátek prosince jsou to nadprůměrné hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…