ČHMÚ: Potvrzujeme zlepšení kvality ovzduší

17.05.2021 12:48

Vychází druhá předběžná zpráva hodnotící kvalitu ovzduší v ČR v roce 2020. Zpráva se týká znečištění ovzduší benzo[a]pyrenem, benzenem a těžkými kovy.

ČHMÚ: Potvrzujeme zlepšení kvality ovzduší
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

„Roční průměrné koncentrace karcinogenního benzo(a)pyrenu (BaP) byly v průměru pro všechny stanice v roce 2020 nejnižší za hodnocené období 2010–2020, nicméně v mnoha městech a obcích zůstávají stále na nadlimitní úrovni“ komentuje situaci Václav Novák vedoucí oddělení Informačních systémů kvality ovzduší.

Oproti desetiletému průměru 2010–2019 došlo v roce 2020 k poklesu koncentrací BaP v průměru o cca 30 %. Nicméně roční průměrné koncentrace BaP překročily imisní limit na 40 % měřicích stanic. U dalších sledovaných látek, zmíněných ve zprávě, nebyl v roce 2020 překročen roční imisní limit.

Ke zlepšení situace přispěly zejména velmi atypické příznivé meteorologické a rozptylové podmínky v únoru, kdy byly zaznamenány nejvýraznější poklesy měsíčních koncentrací BaP a dále klesající spotřeba paliv v domácnostech díky rostoucím teplotám v zimních měsících v posledních letech. Na poklesu koncentrací BaP se také podílí realizovaná opatření ke zlepšení kvality ovzduší, zejména obnova kotlů v domácnostech.

Znečištění ovzduší benzo[a]pyrenem (BaP) patří k hlavním problémům kvality ovzduší v ČR. Do ovzduší se dostává především z lokálního vytápění domácností, které se na emisích benzo[a]pyrenu podílí v celorepublikovém měřítku okolo 98 %. V roce 2020 překročily roční průměrné koncentrace benzo[a]pyrenu imisní limit na 40 % stanic (tj. na 21 z celkového počtu 53 stanic). Nejvyšší roční průměrné koncentrace benzo[a]pyrenu jsou dlouhodobě zaznamenávány na území aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. Mimo aglomeraci O/K/F-M jsou ve spojitosti s hustou zástavbou rodinných domů s lokálními topeništi v okolí měřicí lokality zaznamenávány vyšší koncentrace BaP na Kladensku (stanice Kladno-Švermov). Nadlimitní hodnoty lze očekávat i v dalších obcích s vyšším podílem vytápění domácností pevnými palivy. Roční průměrné koncentrace BaP v průměru pro všechny stanice byly v roce 2020 nejnižší za hodnocené období 2010–2020, nicméně v mnoha městech a obcích zůstávají stále na nadlimitní úrovni. Oproti desetiletému průměru 2010–2019 došlo v roce 2020 k poklesu koncentrací BaP v průměru o cca 30 % (0,6 ng.m–3).

Ke zlepšení situace přispěly zejména velmi atypické meteorologické a rozptylové podmínky v únoru, kdy byly zaznamenány nejvýraznější poklesy měsíčních koncentrací BaP a dále klesající spotřeba paliv díky rostoucím teplotám v zimních měsících v posledních letech. Na poklesu koncentrací BaP se také podílí realizovaná opatření ke zlepšení kvality ovzduší, zejména obnova kotlů v domácnostech.

Obr. 1 Roční průměrné koncentrace benzo[a]pyrenu v ČR, 2020

Obr. 2 Roční průměrné koncentrace benzo[a]pyrenu na měřicích stanicích, 2020

Obr. 3 Roční průměrné koncentrace benzo[a]pyrenu v České republice, 2010–2020

Roční imisní limit benzenu (5 µg.m–3) nebyl v roce 2020 překročen na žádné z 36 stanic. Na žádné z 59 stanice nebyl překročen ani roční imisní limit arsenu (6 ng.m–3), kadmia (5 ng.m–3), niklu (20 ng.m–3) a olova (500 ng.m–3).

Obr. 4 Roční průměrné koncentrace benzenu měřené na stanicích imisního monitoringu, 2020

Obr. 5 Roční průměrné koncentrace arsenu měřené na stanicích imisního monitoringu, 2020

Obr. 6 Roční průměrné koncentrace kadmia měřené na stanicích imisního monitoringu, 2020

Celou zpráva k přečtení v nové interaktivní podobě najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…