ČHMÚ přichází s inovací na svém výstražném webu

25.09.2022 19:33 | Tisková zpráva

Z důvodu přehlednosti a názornější prezentace výstražných informací provedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na výstražném webu několik grafických změn.

ČHMÚ přichází s inovací na svém výstražném webu
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Co je na výstražném webu ČHMÚ jinak

Český hydrometeorologický ústav vydává předpovědní výstrahy a informace o výskytu velmi nebezpečných jevů. Doposud se oba typy výstražných informací zobrazovaly v jedné výstražné mapě. Od září 2022 se budou nově zobrazovat ve 2 mapách.

V první mapě najdete přehled všech aktuálně platných předpovědních výstrah na území Česka.

Ve druhé mapě nově zobrazujeme varování před pozorovanými jevy, které vyžadují mimořádnou pozornost a případně rychlou reakci při ochraně majetku a zdraví obyvatelstva.

Co si představit před pozorovanými jevy? „Konkrétně se jedná o velmi silné a extrémně silné bouřky, extrémní srážky, povodňové ohrožení a extrémní povodňové ohrožení (více než padesátiletý průtok). V zimním období budou v této mapě zobrazovány výstrahy upozorňující na výskyt silného a extrémně silného sněžení,“ popisuje důležitost druhé mapy Jan Šrámek, vedoucí centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Součástí obou map je filtr zobrazených informací, který umožňuje vlastní uživatelské nastavení.

Další změnou jsou nové piktogramy označující jednotlivé skupiny nebezpečných jevů.

„S ohledem na vysokou četnost varování před námrazovými jevy jsou nově zobrazeny jevy z této skupiny odděleně (náledí, ledovka a námraza). Odlišit bude možné také výstrahy před sněhovými jevy (sněhové jazyky, závěje) od varování před novou sněhovou pokrývkou. Naopak z důvodu nízké četnosti varování před zvýšenými koncentracemi SO2, NOx došlo ke sdružení těchto jevů do jednotné skupiny společně s PM10,“ doplňuje informaci k provedeným změnám Jan Šrámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…