ČISTÍME SI ZUBY.CZ: Jak na zubní plak

26.01.2016 14:00

Kazivost zubů všeobecně způsobuje přítomnost zubního plaku v dutině ústní. Ostatní faktory, jako dědičnost, léky, závažná onemocnění, oslabená či jinak porušená zubní sklovina způsobuje kazivost jen v zanedbatelném procentu. Nejzákladnější pomůckou dentální hygieny je zubní kartáček, který je určený k odstranění zbytků potravy a především zubního plaku.

ČISTÍME SI ZUBY.CZ: Jak na zubní plak
Foto: Archiv
Popisek: Úsměv, ilustrační foto

Zubní pasta je užitečná pro posilnění zubní skloviny, některé přípravky zklidňují dásně, ale vždy je nejdůležitější mít správně a důkladně odstraněný zubní plak. Plak v ústech je hlavní příčinou všech ústních problémů a je potřeba odstranit ho mechanicky.  To umí pouze zubní kartáček.

Obecně platí, že zubní kartáček by měl být měkký, s malou pracovní hlavou a velkým množstvím rovně zastřižených štětin. Samotný zubní kartáček ovšem nevyčistí prostor okolo celého zubu.  Zubní kartáček, při používání ráno a večer, vydrží 2-3 měsíce.  První roztřepení vláken není pouhým okem viditelné. Schopnost zubního kartáčku odstranit porušenými vlákny dobře a rychle zubní plak výrazně klesá. Pokud již vidíme, že štětiny kartáčku mění svůj tvar, je opravdu nejvyšší čas na jeho výměnu.

Zubní plak se usazuje také v mezizubní, kde se v dospělosti tvoří zubní kazy nejčastěji. K čištění se používají mezizubní kartáčky. Mezizubně se čistí každý den večer, nejlépe před čištěním klasickým zubním kartáčkem. Pro opravdu úzké prostory se hodí mezizubní nitě nebo praktické flosspicky.

Spoluprací všech těchto pomůcek docílíte odstranění co největšího množství plaku.

Vědět, kde přesně se plak ve vaší  ústní dutině tvoří, je pro vás užitečné.  Někteří lidé si opravu velice pečlivě zuby čistí, i vícekrát za den, ale bohužel na nesprávném místě. Výsledek je pak slabý. Zde vám dobře poslouží barvící tabletky na indikaci zubního plaku.  Barvící tablety vám označí místa, na která je potřeba se při čištění zubů více zaměřit, a tím vaší práci zefektivní. Pro zdravé zuby je důležité pravidelně a důkladně zubní plak odstraňovat.

Neodstraněný zubní plak způsobuje zánět, který je doprovázen krvácením. Pak je nutné na konkrétním místě zvýšit intenzitu čištění. Při zánětu, nebo i jako prevence se doporučují ústní vody s vyšším obsahem Chlorhexidinu, který bakterie zubního plaku ničí, např. ústní vody Chlorhexil, nebo ústní vody Curasept. I přes zvýšenou péči krvácení zpravidla přetrvává ještě několik dní (dle intenzity zánětu) než přestává. Vždy, když zánět opět někde začne, je dobré na tom daném místě zvýšit intenzitu čištění.

A nezapomeňte, že přítomnost zubního plaku v ústech si můžete vždy jednoduše zkontrolovat použitím barvící tabletky na indikaci zubního plaku.

Nejen tyto zmíněné produkty naleznete v internetovém obchodě ČistímeSiZuby.cz. Objednané zboží odesílají do 24 hodin a svou zásilku pak můžete sledovat on-line.  Šetřete svůj čas. Využijte pohodlného a rychlého nakupování on-line a nechte si Vámi vybrané a objednané dentální zboží doručit bez starostí až k Vám domů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…