ČKAIT: Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu

18.10.2017 17:26

Ve dnech 25. a 26. 10. 2017 se uskuteční v budově Staré radnice v Havlíčkově Brodě již 3. ročník dvoudenní konference, který je věnován tématu Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu. Záštitu na pořádání letošní konference přijalo Ministerstvo kultury ČR a Národní památkových ústav. Generálním partnerem konference je Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (dále ČKAIT).

ČKAIT: Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu
Foto: CKAIT
Popisek: ČKAIT, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků

Konference není primárně cílena na odborníky z řad teoretiků architektury nebo dějin umění, ale je určena studentům, aktivním projektantům, drobným investorům, zástupcům státní správy a samosprávy i starostům malých obcí, kteří svoji činností mnohdy zásadním způsobem formují tvář našeho veřejného prostranství ve městě i na venkově.

Dvoudenní konference má dvě novinky:

  • přizvala do svého středu mediálně známého architekta Davida Vávru, hlavního hosta konference (architekt, herec, spisovatel, zakladatel divadla Sklep). Bude mít přednášku na téma Problém tvorby veřejného památkového prostoru - „Veřejný prostor je tak používaná fráze, že už úplně uniká jeho obsah. Veřejný prostor závisí hlavně na lidech, kteří do něj vstupují. Můžeme mít super veřejný prostor, ale když v něm budou hloupí lidé nebo ti, kteří k němu nemají vztah, vzniknou nesmysly. Například díky dotacím, a především z Evropské unie, jsou opravována různá náměstí, města by na to peníze nikdy nesehnala. Kvalita toho náměstí ale najednou neodpovídá životu lidí, kteří tam žijí. Chybí tam obchody, kde se lidé sejdou, knihovna a podobně. Hlavně proto, že lidé dnes hodně pracují a nemají čas na to, aby dali náměstí právě ten druhý rozměr, aby to byl skutečně veřejný prostor. Pak jsou z takových míst jen poloviční veřejné prostory, je to jen nenaplněná forma. Jde to ruku v ruce s vývojem společnosti“ uvedl architekt Vávra v článku Proč v USA odstraňují sochy? Mají se tak dobře, že už těžko hledají témata, proč žít (Lidové noviny, 14. 10. 2017).
  • A poprvé organizátoři přivedou hosty mimo prostor dění konference; uskuteční se návštěva hradu Lipnice nad Sázavou. Průvodcem nově upravovaného gotického interiéru hradu s uplatněním železobetonových stropních konstrukcí je autor návrhu architekt Miloslav Hanzl a kastelán Bc. Marek Hanzlík.

Na dvoudenní konferenci se bude diskutovat o vizuálním smogu v našich městech, o problémech staveb ve veřejném památkovém prostoru, o navrhování mobiliářů, vhodnosti používaných materiálů při opravách fasád historických objektů, dále o uplatnění zeleně v centrech, industriálních památkách a dalších tématech.

Na konferenci budou přednášet přední odborníci z oblasti památkové péče a architektury: náměstek ministra kultury Ing. Vlastislav Ouroda, Ph.D., architekt Karel Kuča (historik urbanismu a znalec lidové i krajinné architektury), architekt Jan Pešta (památkář a pedagog), Ing. Svatopluk Zídek (člen představenstva ČKAIT), architekt Aleš Burian (brněnská kancelář Burian-Křivinka), Ing. Dagmar Michoinová (památkový technolog, specialistka na historické omítky a technologie), renomovaný architekt v oblasti památkové péče Miloslav Hanzl a další.

Přihlášku, program a výčet přednášejících najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…