ČLFA: Evropský factoring v pololetí meziročně vzrostl o 7,6 %

30.10.2014 19:30

Celková hodnota pohledávek postoupených factoringovým společnostem v zemích Evropské unie dosáhla v letošním prvním pololetí 652 miliard eur, to je o 7,6 % více než ve stejném období loňského roku.

ČLFA: Evropský factoring v pololetí meziročně vzrostl o 7,6 %
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Vyplývá to ze statistiky Evropské federace pro factoring a komerční financování (EUF). V České republice letos v prvním pololetí objem pohledávek řešených factoringem vzrostl o 19,5 % na 78,6 miliardy korun. Podíl českého trhu na celkovém evropském factoringu přitom dosáhl 0,4 %.

„Česká republika se tak zařadila mezi země s největším meziročním procentuálním nárůstem. Ukazuje se, že factoring se u nás stává zcela běžným finančním instrumentem na zajištění provozního kapitálu, podobně jako je tomu na tradičních západních trzích. V absolutních objemech ale máme stále co dohánět,“ říká Tomáš Morávek, místopředseda představenstva České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která sdružuje přední tuzemské poskytovatele leasingových, úvěrových a factoringových produktů.

Factoring je vhodným zdrojem financování především pro menší a střední podniky, jejichž odběratelé vyžadují delší dobu splatnosti faktur. Factoringová společnost od nich převezme pohledávky, které jim na základě sjednaných platebních podmínek vznikají. Bezodkladně po postoupení pohledávky uvolní factoringová společnost na účet klienta sumu, která představuje podstatnou část nominální hodnoty pohledávky. Potom, co odběratel uhradí fakturovanou částku na účet factoringové společnosti, je tato transakce zúčtována a klient má k dispozici doplatek. Factoringové služby jsou přitom poskytovány takřka výhradně na bázi dlouhodobé spolupráce mezi poskytovatelem a klientem, a nejsou tak primárně určeny k řešení jednorázových transakcí nebo problémových obchodních vztahů.

Náklady na factoring se skládají ze dvou složek: z factoringového poplatku za administraci spojenou s postoupením i správou pohledávek a z úroku z čerpaných částek. Zatímco factoringový poplatek se stanovuje procentem z nominální hodnoty pohledávky a obvykle nepřekračuje 1,5 %, úroková sazba se pohybuje na úrovni běžných sazeb účtovaných bankami u kontokorentních úvěrů.

Hodnota postoupených pohledávek v rámci factoringu v členských zemích Evropské unie v prvním pololetí 2014 (v milionech eur)

Zdroj: EUF
Pozn.: Data byla upravena tak, aby se eliminovalo zkreslení výsledků vlivem výkyvů směnných kurzů.

Evropská federace pro factoring a komerční financování (EUF)

sdružuje národní i mezinárodní instituce, které jsou aktivní v tomto oboru. Členové EUF generují přibližně 97 % obratu odvětví v Evropě. Cílem EUF je zlepšit dostupnost finančních prostředků určených na podnikatelské činnosti se zvláštním důrazem na sektor malých a středních podniků. Členem EUF je i Česká leasingová a finanční asociace. Více na: www.euf.eu.com

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 46 členů.  Více na: www.clfa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec