ČNB: Peněz v oběhu rekordních 500 miliard Kč

17.11.2015 9:30

Celková hodnota všech bankovek a mincí, které jsou v současné době v oběhu (tzv. oběživo), překonala 13. listopadu 2015 vůbec poprvé částku 500 miliard korun. Tato částka představuje více než 2 miliardy kusů bankovek a mincí v oběhu.

ČNB: Peněz v oběhu rekordních 500 miliard Kč
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Nejpočetnější zastoupení mezi českými penězi má dlouhodobě tisícikorunová bankovka a korunová mince, vyplývá ze statistik České národní banky.

Z grafu zobrazujícího hodnoty oběživa je patrný dlouhodobý růstový trend. Za zmínku stojí stagnace oběživa v letech 1997 a 1998, která byla spojena s měnovými turbulencemi. V polovině roku 2000 se na hodnotě oběživa projevil pád Investiční a poštovní banky (zjevný nárůst výběrů hotovosti). Extrémní výběry hotovosti lze v grafu pozorovat také na konci roku 2008, po nich následovala dvouletá stagnace oběživa. Tyto jevy souvisí s finanční a navazující hospodářskou krizí.

I přesto, že dochází k rozvoji bezhotovostního placení a zavádění nových způsobů bezhotovostních plateb, růst hodnoty peněz v oběhu nebyl zatím nijak zásadně ovlivněn. Roční výroba peněz neklesá, naopak stoupá v důsledku ekonomického oživení a větší potřeby peněz. Dlouhodobě je však nepochybně menší, než kdyby neexistovaly bezhotovostní platby. Ačkoliv současný vývoj směřuje k dalšímu rozšíření bezhotovostních plateb, bude hotovost ještě dlouho důležitou součástí peněžního oběhu.

Zajímavosti:

Od prvního dne, kdy začala platit česká měna (8. února 1993), došlo z původních 28,1 miliard Kč k nárůstu oběživa o 473,1 miliard Kč.

Pokud bychom všechny bankovky evidované v oběhu položili podélně jednu za druhou, vznikl by se pás o délce 63 000 km (tato vzdálenost je delší, než 1,5krát kolem rovníku). Bankovky a mince položené vedle sebe by vytvořily pás o délce přes 100 000 km.

Součet hmotnosti všech mincí, které jsou aktuálně v oběhu, je přes 8 500 tun. Tímto materiálem by se naplnilo 425 vagónů po 20 tunách.

Oběživo dosáhlo poprvé úrovně:

  • 100 miliard Kč v květnu 1995
  • 200 miliard Kč v červnu 2000
  • 300 miliard Kč v květnu 2006
  • 400 miliard Kč v září 2011

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…