ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky

11.03.2024 13:08 | Tisková zpráva

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

V roce 2023 zadržela Česká národní banka celkem 3 539 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Z tohoto počtu bylo 2 146 kusů bankovek a 1 393 kusů mincí.

„České bankovky a mince jsou velmi dobře chráněné před možností padělání a jejich ochranné prvky plní svou bezpečnostní funkci velmi dobře,“ říká členka bankovní rady Karina Kubelková, která dohlíží na činnost sekce peněžní České národní banky.

Padělané bankovky

ČNB v roce 2023 označila za padělek 2 135 kusů českých bankovek v celkové hodnotě 5,6 milionu Kč. Ve víc než polovině případů se jednalo o dvoutisícikoruny (57 %), následovaly pětitisícikoruny (28 %) a tisícikoruny (9 %).

Nejvíc, osm z deseti falešných bankovek (1 728 kusů), experti ČNB zařadili do 4. stupně nebezpečnosti z celkem pětistupňové škály (hodnotí se jako ve škole, tj. 5 je nejhorší). Takové padělky buď vůbec neměly ochranné prvky nebo je neuměle napodobovaly. Následovaly bankovky s chybnou orientací líce a rubu, jednobarevné či jednostranné kopie. Těchto bankovek patřících do 5. stupně nebezpečnosti loni ČNB zadržela celkem 395.

ČNB zadržela také 11 pozměněných bankovek, tedy pravých peněz upravených na vyšší číselnou a/nebo slovní hodnotu. V pěti případech šlo o stokoruny, ve třech o dvousetkoruny, 2x se zachytila pozměněná tisícovka a 1x bankovka v nominální hodnotě 500 Kč. Také v případě pozměněných bankovek se vždy se jednalo o nepříliš kvalitní zpracování.

„Lidé si sami mohou snadno ověřit pravost svých bankovek ve třech krocích: bankovky se dotknout, podívat se na ni proti světlu a sklopit ji. Rozdíl mezi bankovkovým papírem vyrobeným z bavlny a tím běžným kancelářským, na kterém bývají padělky zpravidla tištěny, lze poznat již při uchopení bankovky do ruky,“ popisuje, jak poznat padělky, členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková a doplňuje: „Pravá bankovka je navíc vytištěná více tiskovými technikami, mezi kterými je i hlubotisk, proto nikdy není zcela hladká na dotek. Pohledem proti světlu je u pravých bankovek viditelný vodoznak, ochranný okénkový proužek a soutisková značka. Při sklopení pravé bankovky lze vidět několik opticky proměnlivých barevných prvků.“

Padělané mince

ČNB v roce 2023 zadržela 1 393 dvacetikorun v celkové hodnotě 27 860 Kč. Padělek lze rozeznat ražbou reliéfu, která se od středu k okrajům mince zhoršuje. Hrana padělaných dvacetikorun je zvlněná a mince má na hraně zřetelné rýhy. Jedná se o kvalitní padělky mincí české měny.

Napodobeniny

ČNB v roce 2023 zadržela také 1 033 napodobenin bankovek a mincí. Šlo například o divadelní a filmové rekvizity, reklamní a upomínkové předměty, učební pomůcky, poukázky na slevy ze zboží a služeb aj. Tedy kopie peněz, které se nevyráběly kvůli uvedení do oběhu.

Padělky zahraničních měn

Loni ČNB v Česku zachytila také 766 kusů padělaných a pozměněných zahraničních bankovek a mincí. Nejčastěji se jednalo o falešná eura (525 kusů) a americké dolary (238 kusů). Padělky eur byly většinou ve 3. stupni nebezpečnosti, padělky dolarů většinou ve 2. stupni nebezpečnosti. Obecně se falešné zahraniční peníze dlouhodobě vyznačují vyšší kvalitou zpracování.

Padělání peněz i úmyslné uvedení do oběhu je trestné. Podezřelými bankovkami a mincemi nelze platit a je nutné je odevzdat Policii ČR nebo bankám, které zajistí předání ČNB k analýze pravosti. Lidé mají právo peníze, o kterých se domnívají, že jsou o falešné, odmítnout převzít. Padělky se totiž zadržují bez náhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…