ČNB: Výroční emise oběžných dvacetikorun se setkala s enormním zájmem veřejnosti

01.11.2018 21:29

Mimořádný zájem veřejnosti vzbudila speciální emise oběžných dvacetikorun s portréty zakladatelů státu, kterou vydala Česká národní banka u příležitosti 100. výročí vyhlášení československého státu.

ČNB: Výroční emise oběžných dvacetikorun se setkala s enormním zájmem veřejnosti
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

„Zdá se, že se ČNB tímto příspěvkem k 100. výročí vzniku republiky opravdu trefila do nálady veřejnosti, do určité nostalgie po první republice a přetrvávající identifikaci s jejími hlavními představiteli v čele s T. G. Masarykem. Nabídli jsme tak veřejnosti jednu z mála ‘hmatatelných‘ připomínek letošních oslav,“ uvedla ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Česká národní banka emitovala 24. října 2018 tři vzory oběžných dvacetikorun, které se od klasické mince v hodnotě 20 Kč s motivem svatého Václava liší rubovou stranou. Na té jsou vyobrazeny portréty tří státníků, kteří stáli u založení Československé republiky v roce 1918 – Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Motiv českého lva na lícní straně s vyraženým letopočtem zůstal nezměněný.

ČNB nabídla veřejnosti k výměně 200 tisíc kusů mincí od každého vzoru, celkem 600 tisíc mincí. Objem nabídky zhruba 50krát převýšil počty, ve kterých ČNB vydává pamětní mince z drahých kovů. Přesto ČNB předpokládá, že si je lidé spíše ponechají na památku a do oběhu se dostane jen zlomek vydané emise.

Aby se zaručil rovný přístup pro všechny zájemce, stanovila centrální banka jako jedinou možnost, jak mince získat, bezplatnou výměnu za jinou hotovost na sedmi pobočkách a územních pracovištích ČNB v limitu tři kusy od každého vzoru na osobu a den. Drtivá většina zájemců využila možnosti vyměnit si maximální počet devíti mincí. U těch, kdo měli zájem jen o některé motivy, převažovaly mince s portrétem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Nejsilnějším dnem z hlediska výdeje mincí byl den poslední, úterý 30. října, kdy pracoviště ČNB dohromady vydala téměř jednu čtvrtinu celé zásoby mincí.

Největší zájem o mince byl každý den v Praze a v Brně, nicméně všech sedm pracovišť se v uplynulých pěti dnech povětšině věnovalo výměně mincí pro veřejnost. Praha vydala 38 procent z celkového počtu mincí, Brno 26 procent, Ostrava 10 procent.

ČNB od prvního dne nasadila na distribuci mincí maximální kapacity, aby co nejrychleji odbavila co největší množství zájemců a zkrátila čekací dobu. Všech sedm výdejních míst personálně posílili zaměstnanci z daného regionu změnou organizace činností. Aby byl zaručený hladký průběh výměny a dostatek mincí během dne na všech místech, převáželi pracovníci ČNB platidla mezi pracovišti podle hlášení o rychlosti výdeje.

Česká národní banka upozorňuje, že právě ukončený výdej oběžných dvacetikorun s portréty státníků nebyl poslední možností, jak žádané mince získat. Ty budou nad rámec současné emise vyraženy ještě v příštím roce, kdy bude ČNB slavit 100. výročí vzniku československé koruny.

Zájemci si budou moci tyto mince zakoupit v prvním pololetí roku 2019 v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, a to společně s 20 Kč mincemi nesoucími portréty tří nejvýznamnějších meziválečných finančníků v čele s prvním československým ministrem financí Aloisem Rašínem. Tato trojice dvacetikorun bude vydána na konci ledna 2019. S počtem a způsobem distribuce sad obsahujících všech šest „jubilejních“ dvacetikorun ČNB veřejnost seznámí, jakmile o nich rozhodne.

Emise příležitostných platidel, památečních mincí a bankovek a doprovodných akcí, které ČNB chystá v příštím roce na oslavu 100. výročí československé měny, představí guvernér Jiří Rusnok na tiskové konferenci 6. listopadu 2018.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…