ČNB: Záznamy z měnových jednání budou nově obsahovat jmenovité argumenty

09.10.2019 22:17

Česká národní banka začne v příštím roce v záznamech z měnových jednání bankovní rady zveřejňovat jmenovité argumenty jejích jednotlivých členů. Tímto krokem ČNB potvrzuje své vůdčí postavení mezi centrálními bankami v oblasti transparence měnové politiky.

ČNB: Záznamy z měnových jednání budou nově obsahovat jmenovité argumenty
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Účelem přiřazování jmen k jednotlivým argumentům je další posílení informační hodnoty zápisů a umožnění veřejnosti, aby lépe pochopila uvažování členů bankovní rady a důvody jejich hlasování. To může přispět k větší předvídatelnosti rozhodování jednotlivých členů bankovní rady, a tím i bankovní rady jako celku.

Zápisy se jmenovitými argumenty bude ČNB zveřejňovat ve standardním harmonogramu, tj. obvykle osm kalendářních dní po měnovém jednání bankovní rady, a to počínaje únorovým zasedáním v roce 2020.

Výše uvedené rozhodnutí se týká diskusí bankovní rady o obecném ekonomickém vývoji a nastavení standardního nástroje měnové politiky, tedy úrokových sazeb. Pro případ budoucích debat o použití nekonvenčních nástrojů měnové politiky (příkladem využití nekonvenčního nástroje byl tzv. kurzový závazek z let 2013–2017) si ČNB vyhrazuje právo setrvat u dosavadní anonymizované podoby zápisu, resp. jeho relevantních pasáží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…