ČNB se vyjádřila k záměrům bank na výplatu dividend

12.09.2021 17:39 | Tisková zpráva

Česká národní banka v uplynulých týdnech dokončila hodnocení kapitálové situace jednotlivých bank a vyjádřila se k jejich záměrům na výplatu dividend ze zisků za roky 2019 a 2020. Pro další období již ČNB nebude výši dividend bank plošně omezovat, doporučuje však zvažovat další výplatu až po oznámení hospodářských výsledků za rok 2021.

ČNB se vyjádřila k záměrům bank na výplatu dividend
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Zadržení výplaty dividend ze zisků let 2019 a 2020 bylo součástí protikrizových opatření. Ta měla zmírnit negativní dopad rozsáhlých uzávěr ekonomiky během pandemie nemoci COVID-19 do hospodaření bank a udržet v době nejistoty jejich kapitálové vybavení pro zachování stability tuzemského bankovního sektoru.

Vzorec pro výpočet výplaty dividend za minulé dva roky sdělila ČNB bankám v březnu 2021. Maximální výše dividend byla podle tohoto rámce určena na základě čtyř ukazatelů s tím, že ČNB avizovala, že konkrétní návrhy bank posoudí a vyjádří se k nim během 3. čtvrtletí 2021.

Toto hodnocení kapitálové situace a rizikových profilů jednotlivých bank – na základě veškerých dostupných informací, včetně jejich hospodářských výsledků za 1. pololetí letošního roku – ČNB dokončila v uplynulých týdnech. Na jeho základě poskytla bankám vyjádření k jejich záměrům dle stanoveného rámce na distribuci zisků za roky 2019 a 2020. Souhrnná výše dividend může činit přibližně 15 % zisku bankovního sektoru za tyto dva roky.

ČNB současně bankám sdělila, že výše dividend v dalším období již nebude plošně omezena uvedenými ukazateli a že návrhy na rozdělení zisku budou posouzeny standardním dohledovým procesem.

Významným vstupem do tohoto procesu budou i nadále informace o aktuálním rizikovém profilu a kapitálové situaci bank, včetně výsledků zátěžových testů prováděných ČNB, při kterých je ověřována odolnost institucí vůči možným nepříznivým scénářům ekonomického vývoje. Kapitálové projekce bank budou také posuzovány z pohledu schopnosti a způsobu naplnění minimálních požadavků na kapitál a způsobilé závazky (MREL, jenž je součástí balíčku, který vznikl jako prevence dopadu dalších finančních krizí na veřejné rozpočty).

ČNB očekává, že banky budou i nadále přistupovat k distribuci zisků konzervativně s cílem udržet bezpečnou úroveň svého kapitálového vybavení. Současně bankám doporučila, aby další výplaty dividend zvažovaly až poté, kdy budou mít k dispozici konečné hospodářské výsledky za rok 2021 a budou znát i dopady pandemie v podzimních a zimních měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…