ČOI: Jezdecké přilby musí splňovat bezpečnostní požadavky

30.04.2019 15:02

Česká obchodní inspekce kontrolovala v minulém roce vybavení pro jezdce na koních. Konkrétně se jednalo o jezdecké přilby, které musí splňovat technické požadavky tak, aby se snížilo riziko zranění hlavy uživatele při případném pádu z koně.

ČOI: Jezdecké přilby musí splňovat bezpečnostní požadavky
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Inspektoři zkontrolovali celkem 29 výrobků a u 10 typů zjistili nedostatky. Jednalo se o administrativní pochybení jako například chybějící návody k použití, upozornění nebo bezpečnostní instrukce v českém jazyce.

Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontroly zaměřené na jezdecké přilby pro jízdu na koni. Inspektoři prověřovali u 6 hospodářských subjektů plnění povinností stanovených zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a nařízení vlády č. 21/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na osobní ochranné prostředky.

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda kontrolované výrobky splňují technické požadavky uvedených právních předpisů a preventivně působit na distributory tak, aby případné nedostatky odstranili a tím bylo zamezeno nebezpečným úrazům.

Česká obchodní inspekce kontrolovala povinné náležitosti v průvodní dokumentaci u 29 typů jezdeckých přileb a zjistila, že u 10 typů nebyly přiloženy návody k použití, upozornění nebo bezpečnostní instrukce v českém jazyce. Z důvodu ochrany uživatele před možnými riziky nesprávného použití jezdecké přilby zakázala ČOI po dobu potřebnou k provedení kontroly u 4 distributorů 34 kusů (10 typů) jezdeckých přileb v celkové hodnotě 135 090 Kč. Všechny hospodářské subjekty zjištěné nedostatky odstranily a provedly v této oblasti nápravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…