ČOI: Kontroly lanových center odhalily některá pochybení

09.06.2020 18:10

Česká obchodní inspekce se ve své činnosti také zaměřuje na kontroly prostředků lidové zábavy, jakou jsou například dětská hřiště, pouťové atrakce nebo lanová centra. V průběhu roku 2019 cílila na lanová centra a v této oblasti provedla 26 kontrol. Porušení právních předpisů zjistila u 6 z nich. Na základě této kontrolní akce ČOI dva provozovatelé pozastavili činnost svých lanových center.

ČOI: Kontroly lanových center odhalily některá pochybení
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce provedla 26 kontrol zaměřených na prostředky lidové zábavy – lanová centra. U těch ověřovala, zda splňují příslušné technické normy, zda bylo provedeno posouzení shody, značení, výstrahy, zda splňují bezpečnostní a technické požadavky a další předepsané povinnosti (viz legislativa).

Kontrolováno bylo 11 výrobců, z nichž 9 bylo zároveň provozovateli lanového centra. Ostatní kontrolované osoby byly v postavení provozovatele zařízení. Dvě kontroly nejsou dokončeny.

Z celkového počtu 26 kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů u 6 z nich. V rámci akce bylo kontrolováno 29 typů výrobků, nedostatky byly zjištěny u 5 typů. U 2 lanových center chybělo provedení posouzení shody při uvedení výrobku na trh. U obou lanových center již výrobce posouzení shody provedl. Dále 2 provozovatelé, kteří jsou zároveň výrobci dvou lanových center, na základě kontroly ČOI, pozastavili jejich provoz do doby, než budou splněny požadavky příslušných právních předpisů. Jedno lanové centrum se dále prověřuje.

Za porušení zákona o technických požadavcích na výrobky (zákona č. 22/1997 Sb., § 13 odst. 1 a 2) byly uloženy 2 pokuty příkazem na místě v celkové hodnotě 13 000 Kč a byly podány 2 návrhy na zahájení správního řízení.

Kontrolní akce ČOI přispěla k bezpečnějšímu užívání lanových center. Provozovatelé byli inspektory ČOI upozorňováni na nedostatky, které odstranili často ještě v průběhu kontroly. Jednalo se například o upozornění na značení jednotlivých prvků, které se týkaly maximálního povoleného počtu osob, provádění předepsaných inspekcí, chybějící přítomnost dozoru, atd.

Lanová centra jsou stanovenými výrobky podle nařízení vlády č. 173/1997 Sb., kterým se stanoví vybrané výrobky k posouzení shody, v platném znění a podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění. Lanová centra jsou dle přílohy č. 2, položka č. 6 citovaného nařízení vlády prostředky lidové zábavy. Tyto výrobky nejsou opatřeny stanoveným označením CE.

Na předmětné výrobky se vztahuje norma ČSN EN 15567-1 Sportovní a rekreační zařízení – Lanová centra – Část 1: Konstrukční a bezpečnostní požadavky, tato norma je určenou normou k nařízení vlády č. 173/1997 Sb. – viz internetové stránky ÚNMZ. Popřípadě se na některé výrobky charakteru lanového centra (parku) mohou vztahovat normy řady ČSN EN 1176, pak se ale jedná o zařízení dětského hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…