ČOI: Kvalita plynu v českých domácnostech

10.12.2016 14:12

Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje produkty, které jsou využívány k topným účelům. Vedle kontrol kvality palivového dřeva a uhlí se také zaměřuje na propan – butan, který patří k dominantním zdrojům tepla v českých domácnostech.

ČOI: Kvalita plynu v českých domácnostech
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Cílem kontrolní akce ČOI bylo ověřit, zda prodávané směsi propan – butanu pro topné účely splňují jakostní požadavky podle ČSN EN 656481, kterou jsou stanoveny technické parametry a požadavky na zkapalněné ropné plyny určené k topným účelům. Kontrolní akce byla rovněž zaměřena na dodržování povinností stanovených v  § 3 odst. 1, písm. b) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy obchodník je povinen prodávat výrobky nebo služby v předepsané nebo schválené jakosti.

Kontrolovanými subjekty byly fyzické i právnické osoby, které nabízejí a poskytují služby spojené se sledovanou komoditou, včetně plníren tlakových lahví propan – butanu pro topné účely.

Inspektoři uskutečnili 15 kontrol a odebrali 12 vzorků topného plynu. Z tohoto počtu vzorků nevyhověl 1 vzorek, který překročil limit obsahu síry. Laboratorním rozborem byla naměřená hodnota tohoto jakostního parametru 156,66 mg/kg (maximální hodnota 100 mg/kg). K porušení zákona o ochraně spotřebitele došlo v 6 případech, kdy se převážně jednalo o neseznámení s cenou prodávaných výrobků, nedodržení informačních povinností a používání měřidel v obchodním styku bez platného úředního ověření, i když tomuto ověření podléhají.

Za porušení právních předpisů byly při kontrolní akci uloženy 4 pokuty ve výši 4 000 korun formou příkazů na místě. Za další porušení obecně závazných právních předpisů budou postihy uloženy v rámci vedených správních řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…