ČOI: Malé klimatizace obsahující F-plyny nejsou řádně značeny

30.01.2015 20:32

Dozorová akce České obchodní inspekce byla zaměřena na kontrolu zařízení, obsahujících jako chladivo fluorované skleníkové plyny. Inspektoři ověřovali, zda jsou malé klimatizační jednotky nabízené spotřebitelům označeny v souladu se zákonem o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynech.

ČOI: Malé klimatizace obsahující F-plyny nejsou řádně značeny
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V průběhu 86 kontrol zjistili, že 25 prodávajících nabízelo tyto výrobky bez řádného označení v rozsahu či formě stanovené tímto zákonem. Všech 25 zjištění bylo postoupeno České inspekci životního prostředí k přijetí dalších opatření v její pravomoci. „Malé klimatizační jednotky jsou kromě nabídky klasických prodejců často nabízeny s možností úpravy podle požadavku uživatele a s následnou dodávkou na místo určení. Proto by si spotřebitelé u výrobků dodaných na základě objednávky měli zkontrolovat, zda je klimatizační zařízení také řádně označeno. Konkrétně je-li na výrobku upozornění, že obsahuje fluorované skleníkové plyny, a zda jsou údaje na štítku uvedeny v českém jazyce,“ doporučuje spotřebitelům Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

V rámci dozorové akce České obchodní inspekce probíhající v období od 30. 4. do 30. 10. 2014 se inspektoři zaměřili na dodržování povinností stanovených zákonem o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech (§ 7 zákona č. 73/2012 Sb.). Na akci se podíleli pracovníci všech inspektorátů ČOI a předmětem kontroly byly klimatizační jednotky určené k užívání v domácnostech nebo malých provozech, které obsahují jako chladivo fluorované skleníkové plyny (F-plyny). Kontroly probíhaly v obchodních řetězcích a v provozovnách s tímto sortimentem.

Výsledky kontrol značení výrobků

s obsahem regulovaných látek a fluorovaných skleníkových plynů – rok 2014

Inspektorát

počet kontrol

počet výrobků s porušením

§ 7 zák. č. 73/2012 Sb.

zjištění postoupená ČIŽP*)

Středočeský a Hl. město Praha

6

0

0

Jihočeský a Vysočina

8

1

1

Plzeňský a Karlovarský

4

0

0

Ústecký a Liberecký

17

12

12

Královéhradecký a Pardubický

12

7

7

Jihomoravský a Zlínský

16

1

1

Moravskoslezský a Olomoucký

23

4

4

Celkem

86

25

25

*) ČIŽP – Česká inspekce životního prostředí

Poznámka: Během jedné kontroly mohlo být kontrolováno více výrobků

Zjištěné nedostatky

Porušení § 7 zákona č. 73/2012 Sb. bylo zjištěno u 25 kontrolovaných výrobků a většinou (v 16 případech, tj. 64 %), se týkala nedostatků ve značení výrobku textem: „Obsahuje fluorované skleníkové plyny, zahrnuté v Kjótském protokolu“. V 6 případech (24 %) štítek s označením zcela chyběl a v 10 případech (40 %) byly údaje na štítku nebo jeho část v cizím jazyce (angličtině).

Závěr

Odpovědnost za označení výrobků mají právnické osoby a podnikající fyzické osoby, které uvádějí výrobek na trh EU; odpovědnost za označení výrobků v českém jazyce pak mají osoby, které uvádějí výrobek na území České republiky. Správní delikty podle zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech, projednává Česká inspekce životního prostředí, proto jí byla zjištěná porušení povinností postoupena k dalšímu řízení. Vzhledem k vysokému poměru nedostatků lze předpokládat, že se Česká obchodní inspekce bude dozoru nad výrobky obsahujícími fluorované skleníkové plyny věnovat i roce 2015.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…