ČOI: Na poutích na Vysočině a jihu Čech obchodníci prodávali hlavně padělky

14.06.2018 18:15

Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny provedla mimořádnou kontrolní akci na poutích. Z deseti kontrolovaných subjektů nedodrželi zákon všichni prodejci. Nejčastějším porušením byla nabídka a prodej padělaného zboží. Inspektoři zajistili 375 kusů padělků v hodnotě originálů 205 657 Kč.

ČOI: Na poutích na Vysočině a jihu Čech obchodníci prodávali hlavně padělky
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny provedla ve dnech pracovního volna mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na plnění povinností prodávajících na poutích. Akce se uskutečnila ve Žďáru nad Sázavou a Chýnově, kde inspektoři provedli 10 kontrol. Ve všech deseti případech bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele a v jednom případě porušení zákona o technických požadavcích na výrobky.

Nejčastějším porušením byla nabídka a prodej padělaného zboží, kdy při pěti kontrolách bylo zajištěno celkem 375 kusů padělků v hodnotě originálů 205 657 Kč. Konkrétně se jednalo o hračky označené ochrannými známkami Pokémon, Sponge Bob, Minions, LEGO, ANGRY BIRDS a DISNEY FROZEN. Dále to byly trička a mikiny označené ochrannými známkami Minecraft, Monster Energy, Gas monkey Garage, Jack Daniel´s Old No 7 BRAND a Pokémon. V jednom případě bylo zjištěno porušení zákona o technických požadavcích na výrobky. Konkrétně se jednalo o hračky, kdy byl vydán zákaz distribuce dvou druhů hraček v celkové hodnotě 8 860 Kč. Ve dvou případech bylo kontrolou prokázáno porušení informačních povinností u výrobků. I zde byl vydán zákaz prodeje celkem 26 kusů výrobků v ceně 6 145 Kč do doby zjednání nápravy. Dále bylo ve dvou případech zjištěno, že prodávající nevydal na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobků. V jednom případě prodávající řádně neinformoval o ceně výrobku a v jednom případě neměl úředně ověřené váhy.

České obchodní inspekce na místě uložila čtyři pokuty v celkové výši 6 000 Kč. Další porušení budou řešena ve správním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …