ČOI: Přeprodejci energií se vydávají už i za inspektory

04.06.2018 16:50

S novým trikem přicházejí přeprodejci energií – vydávají se za inspektory. Česká obchodní inspekce zaznamenala v předešlých dnech návštěvy „inspektorů“ s cílem „zkontrolovat spotřebitelům účet za energie“ na Litoměřicku a v okolí, dále také na Mostecku. Nemusí se však jednat jen o tento region.

ČOI: Přeprodejci energií se vydávají už i za inspektory
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

"Drzost a „vynalézavost” takzvaných „energetických šmejdů” nezná mezí. Před několika dny jsme společně s ČOI a Energetickým regulačním úřadem vystoupili proti nezákonným praktikám některých přeprodejců energií a informovali jsme spotřebitelskou veřejnost, jak se zprostředkovatelům účinně bránit. Už jenom tím, že si nepustí neznámého člověka do bytu. V našem tažení proti nekalým obchodním praktikám rozhodně nepolevíme. Naopak, připravujeme změnu legislativy, která posílí pravomoci spotřebitelů," říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.   

„Dobrý den, my jsme inspekce, ukažte mi váš účet za elektřinu,“ tak popisují spotřebitelé návštěvy tento týden na Litoměřicku. Jedná se zpravidla o dvojici mužů s visačkou „inspektor“ na krku, kteří si vyžádají účet za plyn a elektřinu. Nejedná se o inspektora České obchodní inspekce, avšak spotřebitelé tvrdí, že v rámci představení tito muži skutečně mluví o „České obchodní inspekci“. Žádní inspektoři ČOI kontrolovat účty za energie ke spotřebitelům domů nechodí. Jediným cílem těchto lidí je pouze snaha vyvolat dojem, že se jedná o důvěryhodnou osobu, aby spotřebitel ukázal veškeré faktury za energie a následně mu byla nabídnuta změna dodavatele energií.

Město Litoměřice jménem starosty přislíbilo ředitelce České obchodní inspekce v Ústeckém kraji pomoc a bude o problému informovat všech 39 obcí, které spadají pod Litoměřice. Obyvatelům těchto obcí, kteří mají nastaveno zasílání informačních SMS, zašlou zprávu s varováním. Obyvatelé budou informováni také obecním rozhlasem. Součástí informace bude i to, aby kontaktovali, s ohledem na zákaz podomního prodeje, místní policii na čísle 156. Pokud se někdo bude neoprávněně vydávat za inspektora ČOI, je možné také obratem volat linku 158 a Českou obchodní inspekci v Ústeckém kraji v úředních hodinách na čísle 475 209 493.

Pomoc přislíbilo také město Most jménem své tajemnice, která obratem vydala varování na svém Facebooku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českou obchodní inspekcí a Energetickým regulačním úřadem opakovaně varuje před těmito podomními nabídkami přeprodejců energií, či nabídkami po telefonu. Někdy jsou dokonce uzavírány smlouvy přímo u spotřebitelů doma, součástí smlouvy je zplnomocnění jednat ve jménu spotřebitele a vybrat „lepšího“ dodavatele energie, cílem těchto smluv však bývá hlavně nárokování vysokých smluvních pokut v případně, že se nakonec spotřebitel rozhodne neměnit dodavatele energií. 

Uvedené zprostředkovatelské smlouvy mohou vykazovat znaky nekalých obchodních praktik, což může posoudit příslušný inspektorát České obchodní inspekce na základě Vašeho podání. V případě sporu s podnikatelem, který sliboval „vybrat nového dodavatele“ a následně v případě, že si to rozmyslíte, po Vás žádá sankci, je možné využít služby mimosoudního řešení sporů České obchodní inspekce. V případě sporu s dodavatelem energií je možné se obrátit na Energetický regulační úřad.

Rada ČOI a ERÚ:

Nejlepší cesta, jak skutečně ušetřit, je odmítat tyto podomní nabídky „aukcí“ a „dárků zdarma“. Doporučujeme využít oficiální online porovnávače cen energií, například na stránkách Energetického regulačního úřadu a následně oslovit přímo konkrétního dodavatele energií vlastní cestou.

Pokud je ve Vašem městě či obci vyhláškou zakázán podomní prodej, je možné se v takovém případě, kdy Vám podobný „překupník“ s energiemi zazvoní u dveří, obrátit rovnou na městskou policii, tedy na linku 156. Dohlížet nad dodržováním vyhlášek měst či obcí je plně v kompetenci konkrétní městské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…