ČOI: V červnu nevyhověly dva kontrolované vzorky LPG

16.08.2021 19:35

Česká obchodní inspekce kontrolovala v červnu tohoto roku jakost pohonných hmot. Odebrala 195 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly dva vzorky LPG.

ČOI: V červnu nevyhověly dva kontrolované vzorky LPG
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce prováděla na čerpacích stanicích v celé ČR kontrolu jakosti pohonných hmot. Celkem v červnu odebrala 195 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 vzorky pohonných hmot - LPG.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v červnu oproti květnu bylo zaznamenáno zhoršení z 0,4 % na 1,0 % v počtu nevyhovujících vzorků, jelikož v květnu nevyhověl jeden odebraný vzorek.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v červnu odebrány.

tabulka

Automobilové benziny
V souvislosti s opatřeními přijatými v důsledku pandemie Covid-19 a s ohledem na stav zásob automobilových benzinů u výrobců, distributorů a na čerpacích stanicích toleruje Česká obchodní inspekce v období do 30. června 2021 hodnotu tlaku par v rozmezí hodnot 45-70 kPa a takové motorové benziny považuje z hlediska tohoto parametru za nezávadné.

LPG
V měsíci červnu 2021 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 25 vzorků LPG. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky LPG nevyhověly v jakostním parametru „síra“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 57,1 mg/kg, v druhém případě při opakovaném kontrolním odběru 65,0 mg/kg (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 31,1 mg/kg). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589 – Motorová paliva – Zkapalněné ropné plyny (LPG) – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách
Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 92 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 75 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v červnu 2021 uložila v jednom případě zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 3 975,00 l pohonných hmot v hodnotě 54 060,00 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

tabulka

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot červen 2021 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…