ČOI: Výkup druhotných surovin bez ceníků a ověřených vah

19.04.2016 15:12

V průběhu kontrolní akce zaměřené na výkup druhotných surovin zkontrolovala Česká obchodní inspekce celkem 197 provozoven a nedostatky zjistila v téměř třetině z nich.

ČOI: Výkup druhotných surovin bez ceníků a ověřených vah
Foto: tsrcr.cz
Popisek: Kovošrot

Kromě porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele, zejména zásad poctivosti prodeje, zjistili inspektoři používání úředně neověřených měřidel a porušení zákona o odpadech, která byla postoupena k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí. „Porovnáme-li výsledky loňské kontrolní akce s rokem 2014, snížení poměru nedostatků téměř o čtvrtinu lze považovat za úspěch. Z detailního rozboru je však zřejmé, že v některých regionech naopak výkup druhotných surovin představuje stále značný problém. Ve sběrnách jsou stále používány neověřené váhy a spotřebitelé nemají vždy k dispozici ceníky za výkup odpadu, což znamená následnou platbu nižší, než by měla být. Ani zpřísnění zákona o odpadech nezabránilo provozovatelům sběrných surovin platit hotově, nadále vykupovat veřejně prospěšná zařízení a porušovat povinnost evidovat osoby nabízející druhotné suroviny k výkupu,“ popsal výsledky kontrolní akce Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Cílem kontrolní akce, probíhající od 1. 4. do 30. 9. 2015, bylo ověřit u provozovatelů sběren odpadu dodržování povinností stanovených pro výkup druhotných surovin. Inspektoři České obchodní inspekce se zaměřili na dodržování obecně závazných právních předpisů, a to zejména zákona o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.). V rámci akce bylo provedeno celkem 197 kontrol a nedostatky byly zjištěny v 61 případech (tj. 31,0 %). Součinnosti s dalšími orgány státní správy, a to příslušných živnostenských úřadů, bylo využito v 33 případech, pracovníci České inspekce životního prostředí se spolupodíleli na 19 kontrolách.

V následující tabulce je uveden přehled provedených kontrol a kontrol, při kterých bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů, a to podle působnosti jednotlivých inspektorátů.

Kontroly výkupu druhotných surovin – rok 2015

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

35

8

22,9 %

 

Jihočeský a Vysočina

23

13

56,5 %

 

Plzeňský a Karlovarský

32

11

34,4 %

 

Ústecký a Liberecký

41

13

31,7 %

 

Královéhradecký a Pardubický

13

2

15,4 %

 

Jihomoravský a Zlínský

20

0

0,0 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

33

14

42,4 %

 

Celkem

197

61

31,0 %

 

Struktura porušení obecně závazných právních předpisů

Porušení zákona č.  185/2001 Sb., o odpadech, bylo zjištěno celkem ve 13 případech:

  • při 4 kontrolách bylo vykoupeno obecně prospěšné zařízení, jehož výkup zákon výslovně zakazuje (§ 18 odst. 4)
  • v 5 případech poskytl prodávající spotřebiteli za odkoupený sběr úplatu v hotovosti (§ 18 odst. 5 zákona)
  • v dalších 4 provozovnách nedodržel provozovatel povinnost identifikovat osoby, od kterých měl v úmyslu odpady odebrat nebo vykoupit, a tyto skutečnosti evidovat, a to včetně data a hodiny odebrání nebo vykoupení odpadů (§ 18 odst. 3).

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 52 případech:

  • porušení zásad poctivosti prodeje (§ 3) bylo nejčastějším zjištěním, a to v 37 případech. Provozovatel sběrny například mylně zařadil vykoupený druh materiálu jako levnější nebo jej chybně zvážil a v důsledku toho vyplatil nižší částku, než byla skutečná hodnota sběru
  • neseznámení spotřebitele s cenou vykupovaných surovin (§ 12) bylo prokázáno při 11 kontrolách
  • doklad o výkupu na vyžádání spotřebitele (§ 16) nebyl vydán ve 3 případech
  • klamavé obchodní praktiky (§ 5 odst. 1) se dopustil jeden provozovatel sběrny, který nabízel za výkup surovin dárek. Ten však spotřebitel i přes splnění všech podmínek následně neobdržel.

Porušení zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, prokázali inspektoři v 17 případech:

  • prodávající používali stanovená měřidla bez platného úředního ověření, případně porušili jiný právní předpis (§ 9).

Uložená opatření a sankce

Inspektoři vydali, do doby zjednání nápravy, zákaz používání 12 kusů úředně neověřených měřidel.

V průběhu kontrolní akce bylo, na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce, jednotlivými inspektoráty pravomocně uloženo 39 pokut v souhrnné výši 443 000 Kč.

Závěr

Při kontrolách České obchodní inspekce, zaměřených na výkup druhotných surovin, byla v roce 2015 zjištěna porušení obecně závazných právních předpisů v 31 % z nich, a to zejména porušování zásad poctivosti prodeje a používání úředně neověřených měřidel. Ve sledovaném období byla ve větším rozsahu než v roce 2014 zjištěna také porušení zákona o odpadech. Tato zjištění byla postoupena k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí jako věcně příslušnému dozorovému orgánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…