ČPZP: Léčba bolavých zad stojí ČPZP více než miliardu korun ročně

23.08.2022 10:45 | Komerční článek

Více než 1,1 miliardy korun vynakládá ročně Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) na léčbu pojištěnců s bolestmi zad. Bolavá záda trápí i děti. Loni ČPZP tuto léčbu hradila více než 11 tisícům pojištěnců do 18 let. Dospělých pacientů bylo téměř 191 tisíc.

ČPZP: Léčba bolavých zad stojí ČPZP více než miliardu korun ročně
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Bolesti zad jsou civilizační chorobou, která je jednou z nejčastějších příčin návštěv u lékaře i čerpání dávek ze systému nemocenského pojištění. Souhrnně se bolesti zad označují jako dorzalgie. V roce 2021 se s uvedenou diagnózou léčilo bezmála 156 tisíc pojištěnců ČPZP. Náklady na jejich léčbu přesáhly částku 536 milionů korun. Další častou samostatnou diagnózou je například skolióza, tedy chybné zakřivení páteře, čímž trpí na 5 000 dětí registrovaných u třetí největší zdravotní pojišťovny ČPZP.

„Více než miliardové celkové náklady se týkají nejen loňska, ale i předchozích let. Pacientů, u kterých nám lékaři vykazují diagnózy spojené s bolestí zad, přitom od roku 2019 ubylo,“ upozorňuje mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Pojištěnci ČPZP s bolestmi zad a náklady na jejich léčbu

Odborníci odhadují, že do ordinací praktických lékařů a neurologů přijde jen zhruba třetina všech pacientů. Zbytek populace bolesti zad trpělivě snáší a věří, že jejich obtíže časem samy ustoupí. U dětí může jít o problém již uvedené skoliózy, nebo následek nadměrného přetěžování nošením těžké školní aktovky. Zdravému vývoji dětské páteře nepomáhá ani obezita, ani dlouhodobé vysedávání u počítače nebo s mobilem v ruce v nevhodné poloze. Významným faktorem je chybějící fyzická aktivita. ČPZP má řadu preventivních programů i pro děti, přispívá například na sportovní kroužky nebo plavecké kurzy. Pro dospělé má preventivní program Pravidelný pohyb, kde lze mimo jiné i na plavání čerpat příspěvek až 700 korun, více ZDE.
K lékaři jen třetina bolavých zad

Sedavý způsob života působí bolesti zad rovněž lidem středního věku. Senioři poukazují na chronické opakující se bolesti zad – v důsledku již rozvinutých degenerativních změn a při osteoporóze (odvápnění) obratlů.

Při bolestech zad pomůže klidový režim, teplo, cvičení a rehabilitace

Léčba bolestí zad je doménou neurologů, rehabilitačních lékařů a odborných fyzioterapeutů. U krátkodobých bolestí je vhodný klidový režim, aplikace suchého tepla ve formě zábalů na postižené místo (zvýšeného svalového napětí), cviky se zaměřením na protažení a s následným uvolněním svalových struktur, případně medikace analgetiky. Při déletrvajících obtížích je vhodné zobrazovací vyšetření příslušné oblasti, dále cvičení zaměřené na posílení svalového korzetu, normalizaci svalové nerovnováhy, možná elektroléčba a vodoléčba podle určení lékaře-specialisty.

Sedět rovně, záda nepřetěžovat

Zásadním bodem prevence bolesti zad je především správné držení těla, a to jak vsedě, tak při pohybové aktivitě. Jednostrannému přetěžování zádových svalů a páteře je třeba zabránit a zaměřit se na dodržování správné životosprávy a dostatečné fyzické aktivity. Důležitou roli hraje eliminace stresu, možnost odpočinku a relaxace a dostatečný příjem vitaminu D bez ohledu na věk.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…