ČPZP: Vyšetření zdarma využily tisíce lidí, u více než sedmi procent se našlo podezřelé znaménko

30.05.2017 14:18

Téměř 6800 lidí v 15 městech republiky si v průběhu května nechalo zdarma vyšetřit mateřská znaménka na kůži ve stanu na náměstí. Podezřelé znaménko se našlo u 7,6 procenta vyšetřených pacientů. Vyplývá to ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny, která tuto akci pod názvem Spolu proti melanomu organizovala.

ČPZP: Vyšetření zdarma využily tisíce lidí, u více než sedmi procent se našlo podezřelé znaménko
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Nabídku na lékařskou prohlídku pokožky dostali lidé ve městech Olomouc, Hodonín, Zlín, Brno, Jihlava, Hradec Králové, Ústí nad Labem, Kladno, Plzeň, České Budějovice, Ostrava, Karviná, Třinec, Opava a Třebíč. Samotná akce se konala až na výjimky na náměstí ve speciálním stanu, který byl vybaven třemi ordinacemi. Vyšetřit zdarma se mohli nechat všichni lidé, kteří o to měli zájem, neboť účast na akci nebyla limitována ani příslušností ke zdravotní pojišťovně, ani věkem. Zájemce prohlíželi dermatologové z místních nemocnic i soukromých ordinací. Součástí akce byl i široký doprovodný program preventivního charakteru.

„Potvrzuje se rostoucí trend počtu podezřelých výsevů na pokožce. Zatímco během loňského prvního ročníku akce Spolu proti melanomu lékaři odhalili a nasměrovali k další léčbě pacienty s 328 nálezy, letos to bylo již 513 závažnějších nálezů, přičemž počet vyšetřených pacientů meziročně stoupl jen zhruba o tři stovky,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

„Největší zájem o prevenci jsme zaznamenali na náměstí Míru ve Zlíně, kde vyšetření kůže podstoupilo 649 lidí. Nejvyšší podíl nálezů, a to 12, 5 procenta, si připsala Olomouc, v níž vyšetřující lékaři zachytili a nasměrovali k další léčbě 61 pacientů. Naopak nejmenší zájem o vyšetření měli lidé v Hradci Králové, kde jsme zaznamenali i nejnižší počet nálezů,“ upřesnila mluvčí ČPZP.

Ne všechny nálezy, které dermatologové ve stanu odhalili, byly zákeřné melanomy. „Často se jednalo o dysplastické névy a nemelanocytární nádory kůže, převážně basaliomy. Pacienti s nálezy byli odesíláni ke svému dermatologovi nebo do Melanomové komise ve Fakultní nemocnici Ostrava,“ uvedla ke zjištěným případům onemocnění kůže MUDr. Sylva Zajícová ze soukromé kožní ordinace, která vyšetřovala pacienty v Ostravě a letos zachytila dva melanomy.

ČPZP akci uspořádala poprvé loni v květnu, kdy zavítala se stanem do osmi měst. Také loni přilákala do stanu více než 6 a půl tisíce lidí, přičemž nálezů bylo 328. Podíl podezřelých nálezů tak činil asi pět procent. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je druhou největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 1,2 milionu pojištěnců a 110 pobočkami po celé České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…