ČRo: Soutěž mladých hudebníků Concertino Praga 2014 zná vítěze

11.02.2014 11:09

48. ročník mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga, kterou od roku 1966 pořádá Český rozhlas, zná své vítěze. Nejlepší nahrávky mladých umělců letos mezinárodní porota vybírala v kategoriích fagot, flétna, trubka, hoboj a klarinet. Absolutním vítězem soutěže se stal patnáctiletý klarinetista Matouš Kopáček.

ČRo: Soutěž mladých hudebníků Concertino Praga 2014 zná vítěze
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Z celkem 22 nahrávek, které během víkendu ve studiu ČRo anonymně hodnotila mezinárodní porota v čele se švýcarským hobojistou Rolandem Perrenoudem, zvítězil v kategorii fagot Luka Mitev ze Slovinska, v kategorii flétna Maria Filippova z Ruska, která zároveň získala cenu Evropské unie hudebních soutěží pro mládež (EMCY). Na prvním místě v kategorii trubka se umístil Vilém Hofbauer z České republiky, v kategorii hoboj nebylo první místo uděleno.

„Laureáty jednotlivých kategorií teď čeká účast na slavnostních koncertech v Rudolfinu 22. června a v rámci turné Jihočeského festivalu, které bude zahájeno 23. června na zámku v Českém Krumlově a skončí 27. června v Jindřichově Hradci. Vítězi kategorie klarinet Matoušovi Kopáčkovi ze ZUŠ Lovosice, který se stal absolutním vítězem soutěže, Český rozhlas natočí a vydá profilové CD,“ uvedl ředitel Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek Jan Simon.

Mezinárodní rozhlasová soutěž mladých hudebníků Concertino Praga si v uplynulých sedmačtyřiceti letech vydobyla ojedinělé postavení, srovnatelné například s interpretační soutěží festivalu Pražské jaro. Concertino Praga je také dlouholetým členem Evropské unie hudebních soutěží pro mládež (EMCY).

V rozhlasové interpretační soutěži zasílají soutěžící z mnoha zemí světa nahrávky svého interpretačního umění anonymně prostřednictvím národních rozhlasových stanic po celém světě. Teprve po konečném rozhodnutí mezinárodních porot se veřejnost seznamuje se jmény vítězů. Tím je oproti jiným veřejným soutěžím zajištěna maximální objektivnost hodnocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…