ČRo: Světlo přátelství z Betléma

16.12.2013 10:07

Betlémské světlo si už po pětadvacáté odnesou obyvatelé Jihočeského kraje do svých domovů. Slavnostní předání „Světla přátelství“ občanům je připraveno na pátek 20. prosince v 16.30 v katedrálním kostele sv. Mikuláše v Českých Budějovicích za přítomnosti českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura. Vystoupí dětský pěvecký sbor Canzonetta pod vedením sbormistryně Petry Nové. Lampičky a svíčky si vezměte s sebou.

ČRo: Světlo přátelství z Betléma
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Přímý přenos z události uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice na jihočeské frekvenci 106,4 MHz a 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Slavností bude provázet diváky i posluchače redaktor Filip Černý.

Až do Štědrého dne si potom každý může Světlo z Betléma, které si lidé po celém světě předávají jako důkaz dobré vůle, odnést z katedrálního kostela sv. Mikuláše. Prostřednictvím farářů a starostů bude světlo přeneseno do dalších míst v kraji.

Do jižních Čech Betlémské světlo doputuje ve čtvrtek 19. prosince ve večerních hodinách ze slavnostního předání v ORF v Linci. Plamen, symbolicky zažehnutý v Betlémě na místě narození Ježíše Krista, přivezou zástupci Českého rozhlasu České Budějovice spolu mladými dobrovolnými hasiči z Hrdějovic na Českobudějovicku.

Historie

Myšlenka Betlémského světla vznikla v roce 1986 ve studiu hornorakouského ORF v Linci. Plamínek, zažehnutý v místě narození Ježíše Krista v Betlémě, nazvaný Světlo přátelství, putuje z Izraele letecky ve speciálním bezpečnostním obalu do Lince, odkud se předává do dalších zemí světa. Každoročně Světlo přátelství slavnostně přebírá Český rozhlas České Budějovice a přiváží jej do České republiky. Betlémské světlo se na Štědrý den rozhoří v téměř 30 evropských zemích. Je ohromující, jak člověk 21. století, který je schopen domluvit se v téže minutě s opačnou stranou zeměkoule, opatruje symbolický plamínek, hřeje jej v dlani a strachuje se, aby cestou nezhasl a nepřetrhl tak řetěz vzájemného lidského pochopení.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

reklama

autor: Český rozhlas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…