ČRo: Světlo přátelství z Betléma

27.12.2013 11:13

Betlémské světlo si už po pětadvacáté odnesou obyvatelé Jihočeského kraje do svých domovů. Slavnostní předání „Světla přátelství“ občanům je připraveno na pátek 20. prosince v 16.30 v katedrálním kostele sv. Mikuláše v Českých Budějovicích za přítomnosti českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura. Vystoupí dětský pěvecký sbor Canzonetta pod vedením sbormistryně Petry Nové. Lampičky a svíčky si vezměte s sebou.

ČRo: Světlo přátelství z Betléma
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Přímý přenos z události uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice na jihočeské frekvenci 106,4 MHz a 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Slavností bude provázet diváky i posluchače redaktor Filip Černý.

Až do Štědrého dne si potom každý může Světlo z Betléma, které si lidé po celém světě předávají jako důkaz dobré vůle, odnést z katedrálního kostela sv. Mikuláše. Prostřednictvím farářů a starostů bude světlo přeneseno do dalších míst v kraji.

Do jižních Čech Betlémské světlo doputuje ve čtvrtek 19. prosince ve večerních hodinách ze slavnostního předání v ORF v Linci. Plamen, symbolicky zažehnutý v Betlémě na místě narození Ježíše Krista, přivezou zástupci Českého rozhlasu České Budějovice spolu mladými dobrovolnými hasiči z Hrdějovic na Českobudějovicku.

Historie

Myšlenka Betlémského světla vznikla v roce 1986 ve studiu hornorakouského ORF v Linci. Plamínek, zažehnutý v místě narození Ježíše Krista v Betlémě, nazvaný Světlo přátelství, putuje z Izraele letecky ve speciálním bezpečnostním obalu do Lince, odkud se předává do dalších zemí světa. Každoročně Světlo přátelství slavnostně přebírá Český rozhlas České Budějovice a přiváží jej do České republiky. Betlémské světlo se na Štědrý den rozhoří v téměř 30 evropských zemích. Je ohromující, jak člověk 21. století, který je schopen domluvit se v téže minutě s opačnou stranou zeměkoule, opatruje symbolický plamínek, hřeje jej v dlani a strachuje se, aby cestou nezhasl a nepřetrhl tak řetěz vzájemného lidského pochopení.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…