ČRo: Vltava dává na web 5+1 hru Williama Shakespeara

18.04.2014 18:16

Stanice Vltava se rozhodla umístit 23. dubna exkluzivně na web pět her Williama Shakespeara, jehož 450. výročí narození si v tento den připomene celý svět. Co víc, hry budou posluchačům k dispozici pro on-line poslech po dobu dvou týdnů na webu stanice Vltava. V sobotu 26. dubna Vltava odvysílá premiéru Shakespearovy hry Julius Caesar, která bude spolu s dalším doprovodným programem opět k dispozici on-line.

ČRo: Vltava dává na web 5+1 hru Williama Shakespeara
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Stanice Vltava poskytne od 23. dubna zdarma na web celkem pět her nejslavnějšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. Hry Richard III., Zkrocení zlé ženy, Othello, Sen noci svatojánské a Timon Athénský posluchači najdou na webu Vltavy v záložce Hry a četba po dobu dvou týdnů. „Hry Williama Shakespeara nás provází již více jak čtyři století.  A zápletky, ač je většinou známe, nás nepřestávají bavit. Shakespearovy hry milujeme i proto, že jeho postavy dávají nádherný prostor hercům, což ti nejlepší dokáží znovu a znovu využít,“ říká Martin Velíšek, dramaturg stanice Vltava. V on-line nabídce proto uslyšíte Báru Hrzánovou, Otakara Brouska, Jiřího Adamíru, Borise Rösnera a další skvělé herce. Ke každé hře bude k dispozici také poutavý komentář Martina Hilského.

Shakespearovské slavnosti ve vysílání stanice Vltava vyvrcholí v sobotu 26. dubna ve 14 hodin premiérou nové inscenace tragédie Julius Caesar. Autor se nechal, jako mnohokrát, inspirovat antickými dějinami. V dramatické zkratce předvedl události předcházející jedné z nejslavnějších politických vražd – atentátu na Caesara a následné osudy spiklenců. Je lepší demokracie zmítaná nesváry nebo vláda charismatického vůdce? William Shakespeare klade překvapivě aktuální otázky o technologii moci. Titulní roli ztvárnil Alois Švehlík, slavný a často citovaný monolog Marca Antonia si mohou posluchači vychutnat v podání Igora Bareše. Hra bude k dispozici po dobu jednoho týdne na webu stanice Vltava opět v záložce Hry a četba.

Stanice Vltava se bude fenoménu Shakespeare věnovat téměř celý týden. Osobitý autorský Kabaret Shakespeare Lucie Trmíkové a Jana Nebeského, inspirovaný Shakespearovými sonety, který se stal jednou z největších divadelních událostí minulé sezony, uvede v úterý 22. dubna v 21.30 hodin.

K doprovodnému programu patří také pořad Páteční večer, kde nás teatrolog profesor Pavel Drábek provede dvousetletými dějinami českých překladů tohoto světového dramatického velikána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…