ČSOB získala od ČNB licenci pro vstup do obou pilířů důchodové reformy

11.09.2012 12:35

ČSOB Penzijní fond Stabilita, a. s., člen skupiny ČSOB, získal od ČNB povolení k činnosti penzijní společnosti a provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu.

ČSOB získala od ČNB licenci pro vstup do obou pilířů důchodové reformy
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

ČSOB se tak stala druhým subjektem na českém trhu, který bude moci od nového roku provozovat nejen současné penzijní připojištění, ale nabízet i nově vzniklé účastnické fondy ve třetím pilíři a důchodové fondy ve druhém pilíři důchodové reformy.

„Jsme potěšeni, že jsme od ČNB tuto licenci získali, a že tak našim klientům budeme moci poskytnout kompletní nabídku zabezpečení na stáří,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita a doplňuje, že podle nedávné studie CERGE-EI je vstup do druhého pilíře vhodný až pro 40 procent dospělé populace. Studie také ukázala, že druhý pilíř se vyplatí spíše lidem s nadprůměrným příjmem a bude nejvýhodnější pro muže ve věku 20 až 35 let.

„Také proto bude skupina ČSOB i nadále v první řadě dbát na kvalitní a férové poradenství, které lidem nabídne optimální možnosti spoření na důchod, odpovídající jejich možnostem a přáním. Vstup do druhého pilíře budeme doporučovat jen těm, pro které bude skutečně výhodný,“ zdůrazňuje Karel Svoboda.

Po 1. 1. 2013 budou penzijní společnosti povinně nabízet čtyři důchodové fondy s různou investiční strategií. Vstoupit do systému budou moci lidé do 35 let věku a ti starší pouze do šesti měsíců od 1. ledna 2013 nebo ode dne, kdy se stali po tomto datu poprvé poplatníky pojistného na důchodové pojištění. Aby do tohoto fondu přesunul stát 3 % z povinného důchodového pojištění, bude nutné spořit další 2 % z vlastní mzdy. Po dosažení důchodového věku bude možné zvolit výplatu doživotního důchodu nebo výplatu důchodu po dobu 20 let. V případě úmrtí před dosažením důchodového věku se naspořené prostředky stávají předmětem dědictví.

Do 30. 11. 2012 však mohou zájemci uzavřít smlouvu o penzijním připojištění se státním příspěvkem ještě s výhodou současných podmínek. Ti se stejně jako současní klienti penzijního fondu po 1. 1. 2013 stanou účastníky transformovaného fondu s nárokem na vyšší státní příspěvek, a to až 230 Kč měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …