ČSOB získala od ČNB licenci pro vstup do obou pilířů důchodové reformy

11.09.2012 12:35

ČSOB Penzijní fond Stabilita, a. s., člen skupiny ČSOB, získal od ČNB povolení k činnosti penzijní společnosti a provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu.

ČSOB získala od ČNB licenci pro vstup do obou pilířů důchodové reformy
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

ČSOB se tak stala druhým subjektem na českém trhu, který bude moci od nového roku provozovat nejen současné penzijní připojištění, ale nabízet i nově vzniklé účastnické fondy ve třetím pilíři a důchodové fondy ve druhém pilíři důchodové reformy.

„Jsme potěšeni, že jsme od ČNB tuto licenci získali, a že tak našim klientům budeme moci poskytnout kompletní nabídku zabezpečení na stáří,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita a doplňuje, že podle nedávné studie CERGE-EI je vstup do druhého pilíře vhodný až pro 40 procent dospělé populace. Studie také ukázala, že druhý pilíř se vyplatí spíše lidem s nadprůměrným příjmem a bude nejvýhodnější pro muže ve věku 20 až 35 let.

„Také proto bude skupina ČSOB i nadále v první řadě dbát na kvalitní a férové poradenství, které lidem nabídne optimální možnosti spoření na důchod, odpovídající jejich možnostem a přáním. Vstup do druhého pilíře budeme doporučovat jen těm, pro které bude skutečně výhodný,“ zdůrazňuje Karel Svoboda.

Po 1. 1. 2013 budou penzijní společnosti povinně nabízet čtyři důchodové fondy s různou investiční strategií. Vstoupit do systému budou moci lidé do 35 let věku a ti starší pouze do šesti měsíců od 1. ledna 2013 nebo ode dne, kdy se stali po tomto datu poprvé poplatníky pojistného na důchodové pojištění. Aby do tohoto fondu přesunul stát 3 % z povinného důchodového pojištění, bude nutné spořit další 2 % z vlastní mzdy. Po dosažení důchodového věku bude možné zvolit výplatu doživotního důchodu nebo výplatu důchodu po dobu 20 let. V případě úmrtí před dosažením důchodového věku se naspořené prostředky stávají předmětem dědictví.

Do 30. 11. 2012 však mohou zájemci uzavřít smlouvu o penzijním připojištění se státním příspěvkem ještě s výhodou současných podmínek. Ti se stejně jako současní klienti penzijního fondu po 1. 1. 2013 stanou účastníky transformovaného fondu s nárokem na vyšší státní příspěvek, a to až 230 Kč měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …