ČSSZ: Český důchod putoval v loňském roce takřka do všech kontinentů světa

15.08.2016 18:37

Důchody vyplácené Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) mají své příjemce po celém světě. Avšak nejvíce důchodů loni tradičně mířilo do Evropy – do sousední Slovenské republiky, Německa a Polska. ČSSZ v prosinci minulého roku evidovala 87 588 důchodců s nárokem na český důchod v 87 zemích.

ČSSZ: Český důchod putoval v loňském roce takřka do všech kontinentů světa
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Celkem 28 702 příjemců českého důchodu žilo na Slovensku, 18 641 v Německu a v Polsku pak 14 549. Pouze do těchto tří států byly české důchody zasílány v řádech desítek tisíc příjemců. Několik tisícovek důchodců s nárokem na důchod z ČSSZ žilo v Kanadě, Švýcarsku, USA, Rakousku, Austrálii, Bulharsku, Řecku a Švédsku. Do Francie nebo Velké Británie byl český důchod vyplácen necelé tisícovce příjemců. Do exotických států jako jsou například Fidži, Portoriko, Seychely, Madagaskar, Singapur, Sýrie či Pákistán jde o počty důchodců v řádu jednotek.

Počet příjemců českého důchodu v cizině každoročně stoupá. V porovnání s obdobím před třemi lety se zvýšil o více než 10 tisíc. Stejně tak roste i počet žádostí o důchod s tzv. mezinárodním prvkem (tj. s potřebou rozhodnout o době pojištění získané v cizině). Zatímco v roce 2012 jich ČSSZ obdržela přes 15 tisíc, o tři roky později zaznamenala 16% nárůst.

Způsob výplaty důchodu do ciziny a tzv. potvrzení o žití

Obecně platí, že lidem trvale žijícím v zahraničí ČSSZ vyplácí důchody buď na účet u peněžního ústavu v cizině, nebo šekem na adresu v cizině či na účet banky v České republice. Celkově převažují výplaty na účet. Způsob si lidé volí sami a zpravidla jej sdělí při sepisování žádosti o důchod, kterou lze podat v zemi, kde žadatel aktuálně žije. Výjimkou je výplata důchodu na Slovensko, kam je možné penzi vyplácet pouze na účet u peněžního ústavu, tj. bezhotovostně.

Podmínkou pro provádění všech typů výplat důchodu do zahraničí, není-li jinak upraveno, je pravidelné předkládání tzv. „potvrzení o žití“. Musí být vlastnoručně podepsané důchodcem s úředně ověřeným podpisem. Podpis ověřuje orgán nebo úřad k tomu zmocněný podle právních předpisů státu trvalého bydliště (např. místní úřad, nositelé sociálního pojištění, notář apod.), či zastupitelský úřad. Tiskopis „potvrzení o žití“ je v různých jazycích dostupný na webu ČSSZ.

Ověřit si specifika pro výplatu důchodu do konkrétního státu lze na call centru pro důchodové pojištění na telefonním čísle +420 257 062 860 nebo osobně při návštěvě ČR prostřednictvím kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení či přímo v klientském centru při pražském ústředí ČSSZ. Detailní informace o podmínkách výplaty důchodu do ciziny jsou na www.cssz.cz v sekci Evropská unie nebo Mezinárodní smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …