ČSSZ: OSSZ udělily letos za devět měsíců lidem na neschopence 2850 postihů

21.11.2017 10:27

Od ledna do září letošního roku zkontrolovali pověření pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) celkem 112 191 lidí na tzv. neschopence. K postihu za nedodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce došlo v 2 850 případech. Z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplývá, že nejvíce postihů bylo uděleno v Plzeňském kraji (361).

ČSSZ: OSSZ udělily letos za devět měsíců lidem na neschopence 2850 postihů
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Zkontrolován byl v průměru každý jedenáctý pojištěnec na tzv. neschopence. Sankci (postih) za nedodržování režimu představuje zkrácení nebo odejmutí nemocenského. Smyslem kontrol je především zajistit účelné čerpání nemocenského a dodržování zákonem stanovených pravidel.

Lidé, jimž lékař vystavil tzv. neschopenku, jsou zejména povinni dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce, sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou, prokázat se při kontrole průkazem totožnosti a dodržovat dobu vycházek, pokud jim je ošetřující lékař povolil. Vycházky mohou být povoleny nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně (v jednom či více časových úsecích), a to v době od 7 do 19 hodin.

Kontroly dodržování režimu dočasně práceneschopných pojištěnců 1. 1. – 30. 9. 2017

Údaje za stejné sledované období roku 2016 jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…