ČSSZ: Podmínky nároku na důchodové dávky z České republiky a z Rakouska

29.04.2017 17:38

Nejen tzv. pendlerům je určen další, v pořadí již 8. česko-rakouský poradenský den k důchodům. Využít ho mohou všichni, kteří pracovali nebo pracují v Česku a v Rakousku a chtějí vědět např. to, jak se jim budou započítávat odpracované roky do důchodu. Letošní mezinárodní poradenský den se uskuteční ve středu 31. května 2017 v Jindřichově Hradci. Konzultace připravila a odborně zajistila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve spolupráci s rakouským nositelem důchodového pojištění Pensionsversicherungsanstalt (PVA).

ČSSZ: Podmínky nároku na důchodové dávky z České republiky a z Rakouska
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Zájemci tak mají jedinečnou možnost obrátit se na odborníky obou zemí s dotazy, které se týkají jejich důchodového pojištění. Cílem tohoto mezinárodního důchodového poradenství je především informovat občany, kteří získali doby pojištění na území České republiky a Rakouska, o tom, jaké jsou v souladu s platnými nařízeními Evropské unie podmínky nároku na důchod v obou státech. Experti z obou institucí důchodového pojištění účastníkům také poradí, jak postupovat při vyřizování žádosti o důchod, jaké doklady jsou k žádosti potřeba, a podají jim další užitečné informace, které vyplynou z konkrétních dotazů. Tlumočení je v případě potřeby zajištěno. Konzultace jsou poskytovány bezplatně.

Poradenský den proběhne ve středu 31. 5. 2017 v budově Okresní správy sociálního zabezpečení Jindřichův Hradec, na adrese Sládkova 332, a to v době od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin.

Je vhodné se objednat

O konzultace je tradičně velký zájem, je proto vhodné se předem objednat. Čas konzultace si lze domluvit na těchto telefonních číslech: + 420 384 359 306 a 05 03 03-32 604. Využít je možné i fax: 05 03 03-32 690. Tým konzultantů budou tvořit vždy český a rakouský odborník, jednotlivé konzultace jsou plánovány ve dvacetiminutových intervalech. Objednaní klienti budou mít při konzultacích přednost.

Co si vzít na konzultaci s sebou

Všichni, kteří se rozhodnou využít možnosti konzultace, by s sebou měli mít průkaz totožnosti, doklady o pojištění (především ty, na kterých je uvedeno rodné číslo a rakouské číslo pojištění), případně také korespondenci s institucemi důchodového pojištění apod.

O konání akce informují dvojjazyčné plakáty, které jsou vyvěšeny mimo jiné na pracovištích okresních správ sociálního zabezpečení a pobočkách rakouského nositele pojištění.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…