ČSSZ: V červnu pobíralo důchod 583 sto a víceletých seniorů

15.07.2016 21:21

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v červnu vyplatila důchod 583 klientům, kterým k 30. 6. 2016 bylo sto a více let. Nejstarší příjemkyně důchodu v červnu byla žena z Jihomoravského kraje, narozená v roce 1907. V současnosti je podle evidence ČSSZ nejstarší důchodkyní žena ročníku narození 1908, taktéž z Jihomoravského kraje. Nejstarší muž, pobírající důchod, se narodil roku 1909 a žije v Libereckém kraji.

ČSSZ: V červnu pobíralo důchod 583 sto a víceletých seniorů
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Z údajů ČSSZ o sto a víceletých starobních důchodcích dále vyplývá, že v České republice v červnu pobíralo důchod 505 žen a 78 mužů.

Zastoupení zmíněné věkové kategorie důchodců podle krajů a pohlaví bylo k červnu 2016 následující - nejvíce sto a víceletých žen žilo v Praze (96), pak v Jihomoravském kraji (74) a v kraji Středočeském (49). Rovněž v Praze žilo nejvíce sto a víceletých mužů (15), dále v Jihomoravském kraji (12) a v kraji Zlínském (9).

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. K životnímu jubileu obdrží senioři rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 Kč (částka je přiznávána k procentní výměře důchodu automaticky, aniž by o ni museli důchodci žádat) a osobní dopis ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Rozhodnutí o zvýšení důchodu a blahopřejný dopis oficiálně předávají jubilantům zástupci místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…