ČSSZ: Žijete v zahraničí a pobíráte český důchod? Pro jeho výplatu je nutné zaslat potvrzení o žití

25.03.2021 8:31

Zahraniční důchodci, kteří pobírají český důchod, musí ČSSZ dokládat tzv. Potvrzení o žití. Mohou tak činit čtvrtletně, jednou ročně nebo v jiném časovém intervalu.

ČSSZ: Žijete v zahraničí a pobíráte český důchod? Pro jeho výplatu je nutné zaslat potvrzení o žití
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Podmínky pro zasílání důchodů do zahraničí se liší v závislosti na konkrétní zemi, do které si důchodce nechává důchod posílat. Záleží také na tom, zda důchodce pobírá důchod na český nebo zahraniční účet nebo si ho nechává posílat bankovním šekem na svou adresu v cizině.

Příjemce důchodu v zahraničí musí České správě sociálního zabezpečení dokládat Potvrzení o žití. Tento formulář vyžaduje Česká správa sociálního zabezpečení od důchodců, kteří žijí v zahraničí déle než 270 dnů v roce. Pokud jej klient nedoloží, hrozí mu pozastavení zasílání důchodu. Formulář Potvrzení o žití mohou klienti vyplnit online na ePortálu ČSSZ. Zde je dostupný kromě češtiny také v dalších jazykových mutacích (anglicky, francouzsky, rusky a německy). Některým klientům ČSSZ tiskopisy zasílá poštou – to se týká například slovenských důchodců.

Slovenský důchodce pobírající český důchod

Při pravidelné měsíční výplatě důchodu na slovenský účet v měně EUR, je nutno předkládat Potvrzení o žití 4x ročně. Tiskopisy Potvrzení o žití vysílá ČSSZ v pevně stanovených termínech začátkem února, května, srpna a listopadu každého roku. Pokud se Potvrzení o žití do cca 15. března, června, září a prosince nevrátí zpět ČSSZ, vyšle důchodcům další tiskopis. Pakliže se vyplněný tiskopis nevrátí ani do poloviny dubna, července, října a ledna, dojde k pozastavení výplaty důchodu a vyšle se tiskopis Potvrzení o žití – urgence.

Četnost zasílání i vyplnění tiskopisu Potvrzení o žití je pro důchodce z každé země individuální. Pro podrobnější informace o vaší konkrétní situaci navštivte web České správy sociálního zabezpečení nebo se obraťte na linku call centra pro zahraniční důchodce: +420 257 066 077.

Jak mohou důchodci tiskopis Potvrzení o žití zaslat?

Důchodci mají několik možností, jak vyplněné potvrzení o žití poslat. Standardně se tiskopis zasílá poštou nebo elektronicky s úředně ověřeným elektronickým podpisem.

V případě zaslání Potvrzení o žití poštou, je třeba jej zaslat na adresu: ČSSZ (oddělení výplat do zahraničí), Křížová 25, 225 028 Praha 5, Česká republika. Podpis na tiskopisu Potvrzení o žití musí být úředně ověřen, důchodce k němu musí uvést také datum potvrzení (respektive ověření) a razítko příslušného úřadu.

V případě elektronického zaslání příjemce důchodu tiskopis vyplní, následně vytiskne, podepíše ho vlastnoručním podpisem, který si nechá úředně ověřit, naskenuje ho do elektronické podoby, podepíše elektronickým podpisem a zašle ho e-mailem na adresu podatelny ČSSZ: posta@cssz.cz.

V současné době, s ohledem na epidemickou situaci, je možné potvrzení o žití dočasně posílat poštou bez úředně ověřeného podpisu důchodce nebo elektronicky (e-mailem) bez uznávaného elektronického podpisu, avšak s uvedením důvodu, proč jej není možné zaslat v předepsané formě.

Zároveň upozorňujeme, že na e-mail zaslaný na adresu elektronické podatelny ČSSZ posta@cssz.cz, který není opatřen uznávaným elektronickým podpisem, je jako odpověď vždy automaticky generovaná zpráva s poučením: „…pokud není datová zpráva podepsána platným uznávaným elektronickým podpisem, musí být takové podání dle platných zákonných přepisů doplněno do 5 dnů písemně nebo ústně do protokolu nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem s platným kvalifikovaným certifikátem, jinak se jím ČSSZ nebude dále zabývat…“.

Na tuto automaticky generovanou zprávu není ve výše uvedených mimořádných případech nutné brát zřetel, ČSSZ takové podání (e-mail) zpracuje běžným způsobem a výplatu důchodu na základě Potvrzení o žití za zpětné období od naposledy vyplaceného důchodu standardně zařídí a poukáže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…