ČSÚ: Delší únor přispěl k meziročnímu růstu tržeb

07.04.2016 10:10

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivyklesly v únoru reálně meziměsíčně o 0,5 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,0 %, bez očištění o 8,5 %, k čemuž přispěl zejména vyšší počet pracovních a kalendářních dní.

ČSÚ: Delší únor přispěl k meziročnímu růstu tržeb
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily v únoru reálně meziměsíčně o 0,5 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 4,0 %, neočištěné se zvýšily o 8,5 % (v únoru 2016 bylo o jeden pracovní i kalendářní den více než v únoru 2015). Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 9,6 %, za prodej pohonných hmot o 8,0 % a potravin o 7,3 %.

Nejvyšší růst zaznamenaly nákupy zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (o 19,7 %). Vyšší zájem projevili spotřebitelé také o nákupy oděvů a obuvi (o 12,7 %), výrobků pro domácnost (o 12,0 %), farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (o 7,0 %) a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (o 5,6 %) ve specializovaných prodejnách. Pokračoval růst prodeje potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách (o 7,8 %, resp. o 7,2 %). Pokles naopak zaznamenaly prodejny počítačového a komunikačního zařízení (o 0,8 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 97,6 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, potravin a počítačového a komunikačního zařízení. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s oděvy a obuví, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 0,6 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 9,1 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 14,6 %, přitom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 15,3 %, za opravy motorových vozidel o 11,5 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…