ČSÚ: Domácnosti utrácejí, ekonomika roste díky jejich spotřebě

23.12.2016 13:43

Českou ekonomiku letos táhne hlavně domácí spotřeba podpořená růstem mezd. Domácnosti se ani v průběhu prvních tří čtvrtletí nebály úvěrů. Významněji si půjčovaly zejména na bydlení. Ceny nemovitostí kvůli vysoké poptávce výrazně vzrostly.

ČSÚ: Domácnosti utrácejí, ekonomika roste díky jejich spotřebě
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V průběhu letošního roku bylo patrné zpomalení růstu české ekonomiky. Souvisí to s vysokou srovnávací základnou minulého roku i s tím, že byly dočerpány prostředky z evropských fondů za minulé programové období. Příjmy domácností však dál rostly a přetrvávalo pozitivní naladění spotřebitelů. To mělo vliv i na výrazný růst maloobchodních tržeb, který byl mezi unijními zeměmi šestý nejvyšší.

Národní hospodářství rostlo tradičně díky zpracovatelskému průmyslu. Dařilo se ale i obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství nebo činnostem v oblasti nemovitostí. Pozitivní výsledky zaznamenalo také odvětví zemědělství, lesnictví a rybářství, k čemuž přispěla dobrá úroda všech základních plodin. „Naopak stavebnictví letos růst ekonomiky brzdilo. Počet zahájených bytů v prvních třech čtvrtletích zůstal těsně pod loňskou úrovní. V pozadí stála zejména nižší výstavba bytů v bytových domech. Jejich počet se v Praze propadl na 862, nejméně od roku 1999,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Růst reálných mezd, nízké úrokové sazby promítající se do cen hypoték i pozitivní očekávání ohledně dalšího ekonomického vývoje zvyšují poptávku po nemovitostech, která v řadě lokalit převyšuje nabídku. To mělo za následek růst cen nemovitostí, který se dostal na nejvyšší úroveň od roku 2008. „Poptávku po bytech stimulovaly rekordně nízké hypoteční sazby a pozitivní ekonomický vývoj. Ceny nemovitostí se kvůli tomu zvýšily meziročně dvouciferným tempem. Kvůli nedostatku nových bytů rostly především realizované ceny starších nemovitostí,“ vysvětluje analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Jedním z faktorů, které měly vliv na spotřebu domácností a ochotu zadlužovat se, byly mzdy. „Od ledna do září vzrostly zaměstnanecké výdělky o 4,3 %, nejvyšším meziročním tempem za posledních osm let. Na jejich růst tlačila nízká nezaměstnanost a sílící nedostatek pracovní síly,“ upozorňuje Jiří Kamenický, analytik ČSÚ. Trh práce byl v dobré kondici. Počet pracovníků se meziročně zvýšil o 1,7 %. Práci mělo ve 3. čtvrtletí rekordních 5,27 miliónů osob. Míra nezaměstnanosti klesla na 4 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…