ČSÚ: Důvěra podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšila, důvěra spotřebitelů klesla

24.08.2020 9:59

Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,3 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 0,8 bodu, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 1,6 bodu. V srpnu důvěra podnikatelů v ekonomiku oproti minulému měsíci vzrostla jen mírně.

ČSÚ: Důvěra podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšila, důvěra spotřebitelů klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celková důvěra v ekonomiku se mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, oproti červenci vzrostl o  0,3  bodu na hodnotu 87,0. Indikátor důvěry podnikatelů meziměsíčně mírně vzrostl o  0,8 bodu na hodnotu 85,5. Indikátor důvěry spotřebitelů se naopak snížil o 1,6 bodu na  hodnotu 94,4. V meziročním srovnání jsou souhrnný indikátor, podnikatelský indikátor a  indikátor důvěry spotřebitelů výrazně nižší.

V odvětví průmyslu se důvěra podnikatelů meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,7  bodu na hodnotu 91,5. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou celkovou poptávku jako nedostatečnou se znovu výrazně snížil. Stav zásob hotových výrobků se oproti červenci nezměnil. Ve srovnání s minulým měsícem se mírně snížil podíl podnikatelů očekávajících zvýšení výrobní činnosti v následujících třech měsících. Současně ale již čtvrtý měsíc v řadě klesl podíl podnikatelů očekávajících snižování počtu zaměstnanců. Aktuální konjunkturální průzkum  také ukazuje na to, že v srpnu dále rostl podíl podnikatelů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v příštích třech a zejména šesti měsících. Meziročně je důvěra v průmyslu stále nižší.

Důvěra v odvětví stavebnictví se meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 3,7 bodu na hodnotu 106,7. Hodnocení současné poptávky po stavebních pracích se meziměsíčně téměř nezměnilo. Stále však převažují podnikatelé hodnotící celkovou poptávku jako nedostatečnou. Ve srovnání s červencem poklesl podíl podnikatelů očekávajících snižování počtu zaměstnanců. Oproti srpnu loňského roku je důvěra ve stavebnictví výrazně nižší.

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se v porovnání s minulým měsícem zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 6,9 bodu na hodnotu 96,4. V porovnání s červencem podnikatelé v obchodě výrazně lépe zhodnotili celkovou ekonomickou situaci. Stav zásob zboží na skladech se  meziměsíčně nezměnil. Podíl podniků, očekávajících pro období příštích tří měsíců zlepšení své ekonomické situace, se zvýšil. V meziročním srovnání je důvěra v obchodě nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra v ekonomiku snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 75,7. Hodnocení celkové ekonomické situace se meziměsíčně nezměnilo. Podíl respondentů negativně hodnotících současnou celkovou poptávku se téměř nezměnil. Ve srovnání s červencem se snížil podíl podnikatelů očekávajících zlepšení poptávky pro období příštích tří měsíců. Meziročně je důvěra ve vybraných službách stále výrazně nižší.

Mezi spotřebiteli se v srpnu důvěra meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,6 bodu na hodnotu 94,4. Obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace jsou v srpnu stejné jako v červenci. Oproti minulému měsíci se ale spotřebitelé více obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Úmysl spořit se snížil. Obavy z růstu cen jsou stále vysoké. V srpnu dále výrazně převládal počet spotřebitelů, kteří se obávali růstu nezaměstnanosti v následujících dvanácti měsících. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů stále výrazně nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…