ČSÚ: Důvěra podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšila, důvěra spotřebitelů klesla

24.08.2020 9:59

Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,3 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 0,8 bodu, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 1,6 bodu. V srpnu důvěra podnikatelů v ekonomiku oproti minulému měsíci vzrostla jen mírně.

ČSÚ: Důvěra podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšila, důvěra spotřebitelů klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celková důvěra v ekonomiku se mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, oproti červenci vzrostl o  0,3  bodu na hodnotu 87,0. Indikátor důvěry podnikatelů meziměsíčně mírně vzrostl o  0,8 bodu na hodnotu 85,5. Indikátor důvěry spotřebitelů se naopak snížil o 1,6 bodu na  hodnotu 94,4. V meziročním srovnání jsou souhrnný indikátor, podnikatelský indikátor a  indikátor důvěry spotřebitelů výrazně nižší.

V odvětví průmyslu se důvěra podnikatelů meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,7  bodu na hodnotu 91,5. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou celkovou poptávku jako nedostatečnou se znovu výrazně snížil. Stav zásob hotových výrobků se oproti červenci nezměnil. Ve srovnání s minulým měsícem se mírně snížil podíl podnikatelů očekávajících zvýšení výrobní činnosti v následujících třech měsících. Současně ale již čtvrtý měsíc v řadě klesl podíl podnikatelů očekávajících snižování počtu zaměstnanců. Aktuální konjunkturální průzkum  také ukazuje na to, že v srpnu dále rostl podíl podnikatelů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v příštích třech a zejména šesti měsících. Meziročně je důvěra v průmyslu stále nižší.

Důvěra v odvětví stavebnictví se meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 3,7 bodu na hodnotu 106,7. Hodnocení současné poptávky po stavebních pracích se meziměsíčně téměř nezměnilo. Stále však převažují podnikatelé hodnotící celkovou poptávku jako nedostatečnou. Ve srovnání s červencem poklesl podíl podnikatelů očekávajících snižování počtu zaměstnanců. Oproti srpnu loňského roku je důvěra ve stavebnictví výrazně nižší.

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se v porovnání s minulým měsícem zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 6,9 bodu na hodnotu 96,4. V porovnání s červencem podnikatelé v obchodě výrazně lépe zhodnotili celkovou ekonomickou situaci. Stav zásob zboží na skladech se  meziměsíčně nezměnil. Podíl podniků, očekávajících pro období příštích tří měsíců zlepšení své ekonomické situace, se zvýšil. V meziročním srovnání je důvěra v obchodě nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra v ekonomiku snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 75,7. Hodnocení celkové ekonomické situace se meziměsíčně nezměnilo. Podíl respondentů negativně hodnotících současnou celkovou poptávku se téměř nezměnil. Ve srovnání s červencem se snížil podíl podnikatelů očekávajících zlepšení poptávky pro období příštích tří měsíců. Meziročně je důvěra ve vybraných službách stále výrazně nižší.

Mezi spotřebiteli se v srpnu důvěra meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,6 bodu na hodnotu 94,4. Obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace jsou v srpnu stejné jako v červenci. Oproti minulému měsíci se ale spotřebitelé více obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Úmysl spořit se snížil. Obavy z růstu cen jsou stále vysoké. V srpnu dále výrazně převládal počet spotřebitelů, kteří se obávali růstu nezaměstnanosti v následujících dvanácti měsících. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů stále výrazně nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…