ČSÚ: Důvěra spotřebitelů v?ekonomiku meziměsíčně znovu vzrostla, u podnikatelů klesla

24.02.2023 14:16 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání s lednem mírně snížil o 0,3 bodu na hodnotu 91,7, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 92,5 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 4,8 bodu na hodnotu 87,7.

ČSÚ: Důvěra spotřebitelů v?ekonomiku meziměsíčně znovu vzrostla, u podnikatelů klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V únoru se důvěra mezi podnikateli zvýšila ve vybraných odvětvích služeb a stavebnictví. V obchodě a v průmyslu se naopak oproti lednu snížila.

„Únorová důvěra podnikatelů v průmyslu poklesla na nejnižší hodnotu od června 2020. Podniky ve vybraných segmentech průmyslu očekávají výraznější útlum tempa růstu výrobní činnosti a také pokles zaměstnanosti,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku podruhé v řadě zvýšila. Počet domácností hodnotících svoji současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, se oproti lednu téměř nezměnil. Meziměsíčně se výrazně snížil počet respondentů očekávajících zhoršení jejich finanční situace v následujících 12 měsících. Oproti minulému měsíci se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se meziměsíčně mírně snížil.

„Spotřebitelská důvěra v únoru podruhé v řadě výrazně vzrostla. Podobně jako v lednu zaznamenala většina sledovaných ukazatelů meziměsíční zlepšení. Nicméně spotřebitelský sentiment jako celek pořád zůstává hluboko pod svým dlouhodobým průměrem,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…