ČSÚ: Důvěra spotřebitelů v listopadu meziměsíčně poklesla, podnikatelé jsou mírně optimističtější

24.11.2023 19:15 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 93,1, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 0,7 bodu na?hodnotu 93,5 a?indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,0 bodu na hodnotu 90,7.

ČSÚ: Důvěra spotřebitelů v listopadu meziměsíčně poklesla, podnikatelé jsou mírně optimističtější
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

graf

V listopadu se důvěra v ekonomiku zvýšila v odvětví stavebnictví (+6,6 bodu), ve vybraných službách (+1,3 bodu) a mírně v obchodě (+0,2 bodu). V odvětví průmyslu se důvěra ve srovnání s říjnem mírně snížila (-0,3 bodu).

„Důvěra podnikatelů v ekonomiku se v průběhu celého roku drží pod svým dlouhodobým průměrem a jinak tomu nebylo ani v listopadu. Určitou výjimkou ve srovnání s ostatními odvětvími je stavebnictví, kde byla důvěra převážnou část roku nad svým dlouhodobým průměrem a navíc v listopadu se meziměsíčně výrazněji zvýšila. Přesto ani podnikatelé ve stavebnictví nedůvěřují ekonomice více než ve stejném období loňského roku,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

tabulka

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se ve srovnání s říjnem snížila. Počet respondentů očekávajících zhoršení celkové ekonomické situace v Česku v následujících dvanácti měsících se meziměsíčně téměř nezměnil. Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci se zvýšil, stejně tak vzrostl počet respondentů očekávajících její zhoršení v příštích dvanácti měsících. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se ve srovnání s říjnem mírně zvýšil.

„Po říjnovém zlepšení se důvěra mezi spotřebiteli v listopadu opět mírně snížila. Z výsledků průzkumu vyplývá, že ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci a panují i určité obavy z jejího dalšího zhoršování,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

graf

grafa

***

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů ZDE.

graf

graf

Poznámky:
Podrobné časové řady sald jednotlivých ukazatelů, sald a bazických indexů indikátorů důvěry dle odvětví ZDE
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN (více ZDE)
Evropská databáze ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…