ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil, růst cen zahraničního obchodu pokračoval

11.07.2019 11:16

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,2 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Meziroční růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil na 2,7 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v květnu.

ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil, růst cen zahraničního obchodu pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 %. Vliv na toto zvýšení měly s nástupem letní sezóny především ceny dovolených, které oproti květnu vzrostly o 6,7 %. Z potravin byly meziměsíčně dražší zejména nealkoholické nápoje, vepřové maso nebo jogurty. Vzrostla též cena brambor, která dosáhla hodnoty 27 korun za kilogram. Meziročně růst spotřebitelských cen zpomalil na 2,7 %,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci ZDE.

V květnu 2019 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 0,2 %, dovozní ceny o 0,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,9 %. Meziročně se vývozní a dovozní ceny zvýšily shodně o 2,0 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,0 %.

„Největší vliv na meziměsíční růst dovozních cen měla v květnu, podobně jako o měsíc dříve, minerální paliva. Ropa tentokrát přidala 1,9 %. Ceny ostatních surovin se zvýšily o 1,6 % a cen potravin o 0,6 %. Na straně vývozu došlo k růstu cen ve skupině průmyslového spotřebního zboží, konkrétně o 0,9 %,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…